1392/7/26 ، 12:03 عصر
(آخرین ویرایش در این ارسال: 1392/7/26 ، 12:09 عصر، توسط کیوان بابایی.)
کلیه پرسش و پاسخها برگرفته از وبسایت شخصی استاد مسعود حسین زاده می باشد
***************************************
92/5/30- رضا: سلام:سیستم ستون بتنی و دال بتنی (بدون تیر) چه نوع سیستمی هست؟ سیستم قاب ساده در نظر گرفته میشه؟ یا چیز دیگه ای؟ ::
---------
پاسخ: با سلام، چنین سیستمی قادر به تحمل بار جانبی نیست و لازم است در برخی از دهانه ها از دیوار برشی استفاده شود تا بار جانبی را تحمل کند.
---------
92/5/29-رضا: با سلام و عرض ادب. ایا اعمال گزینه fram insertion point در نرم افزار جهت انالیز و طراحی صحیح است یا خیر لطفا توضیح بیشتری در این زمینه بفرمایید. با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، نرم افزار ETABS آکس قرار گیری تیرها را در بالای تیر و ستونها را در مرکز آن در نظر می گیرد که پیش فرض مناسبی است و نیازی به تغییر آن نیست.
---------
92/5/27- لیوک خلچ: سلام آقای دکتر سلام گرم مارا از دیار مردم سخت کوش جنوب پذیرا باشید. استاد من در Safe8 یک پی نواری مدل کردم. اینطور که شنیدم این ورژن نرم افزار آرماتور عرضی پی را طراحی نمیکند. لطفا یک روش ساده و حتی بسیار محافظه کارانه برای طراحی خاموتها بیان کنید. در ضمن پی گسترده خاموت نیاز نداره؟ با تشکر از اهواز
---------
پاسخ: با سلام، معمولا ضخامت پی را چنان در نظر می گیرند که نیاز به خاموت نداشته باشد، آنچه که به عنوان آرماتورهای عرضی در بالا و پایین پی منظور می شود باید بر اساس حداقل آرماتور حرارتی لازم تعیین شوند. در برخی نقاط از پی خمش عرضی نیز خواهیم داشت که در این صورت به جای استفاده از ضوابط مربوط به آرماتور حرارتی باید بر اساس خمش وارد شده، مقدار آرماتور عرضی تعیین شود که ممکن آرماتور حداقل خمشی حاکم شود. در نرم افزار SAFE می توان با ترسیم نوارهای عرضی مقدار آرماتور عرضی لازم را بدست آورد.
---------
92/5/25- نیما بانکی: سلام آقای دکتر::1-چطور میشه در etabs دو تراز base مدل کرد؟ (آخه در یک پروژه مسکونی که زیر زمین دارد، قسمتی از فونداسیون در تراز همکف و قسمتی در تراز زیر زمین قرار دارد.)::2- چطور میشه به safe منتقل کرد؟::با تشکر فراوان.
---------
پاسخ: با سلام، در ایتبس که مشکلی خاصی نداریم. به راحتی می توانید در هر گرهی که لازم است تکیه گاه قرار دهید. در انتقال به SAFE باید ترازها را جدا گانه انتقال دهید. یعنی یک بار تراز Base را انتقال دهید و بار دیگر تراز بالای آن را. سپس بسته به نوع طرح فونداسیون می توانید آنها را جداگانه طراحی کنید و یا اینکه با هم ترکیب کنید. اگر اختلاف تراز کم باشد معمولا پی ها را با پی شیب دار به هم متصل می کنند که در این صورت باید دو فایل را یکی کنید. در SAFE12 امکان کپی کردن نقاط از یک فایل به فایل دیگر وجود دارد. در SAFE8 نیز باید فایلهای متنی را در Notepad باز کرده و دستی نقاط را از یکی از فایلها به دیگری منتقل نمایید (کاری وقت گیر بوده و باید برای بار اول از یک فرد آشنا کمک بگیرید). در صورتی که اختلاف تراز زیاد باشد و یا به دلیل فاصله کم دهانه ها امکان استفاده از پی شیب دار نباشد. معمولا دیوار بتنی کار می کنند که در این صورت می توانید پی ها را جداگانه مدل نمایید.
---------
92/5/25- حمید: با سلام از این که وقت میذارید و جواب ما رو میدید ممنونم چند سوال داشتم لطف کنید جوابشونو به من بدید.1- چرا حداقل درصد میلگردهای افت وحرارت برای میلگردهای با تنش جاری شدن بالاتر کمتر است؟ 2- چرا در به دست اوردن حداقل ارتفاع تیر ویا دال یک طرفه اگر از فولاد با fy بالاتر استفاده شود ضخامت عضو افزایش می یابد؟
---------
پاسخ: با سلام، 1: با افزایش تنش تسلیم فولادها، مقاومت آنها بیشتر شده و می توان مساحت معادل کمتری قرار داد. 2: حداقل ارتفاع تیر بر اساس خیز تیر تعیین می شود. خیز تیر نیز بستگی به ممان اینرسی مقطع تبدیل یافته تیر دارد که در آن هرچه مساحت میلگردهای کششی بیشتر شود ممان اینرسی نیز بیشتر خواهد بود. آیین نامه می داند که با افزایش Fy، طراح از مساحت میلگرد کمتری استفاده خواهد کرد و به جهت کاهش مساحت میلگرد، ممان اینرسی نیز کاهش خواهد یافت. بنابراین برای جبران این کاهش، می گوید ارتفاع مقطع کمی افزایش یابد.
---------
92/5/24- مهدی یگانه زاده: سلام و درود خداوند بر شما و گفتار شما. درکتابهای درسی داریم که جهت محاسبه نیروی زلزله می بایستی جرم سازه درترازهرطبقه رابدست آوریم .جرم سازه هم بااحتساب نصف طبقه بالایی ودر نظرگرفتن نصف طبقه پایینی بدست می آید.چنانچه دوطبقه داشته باشیم که یکی به ارتفاعh1 ودیگری h2باشد آیابرنامه های طراحی sap/etabs قادربه تشخیص این دوارتفاع جهت بدست آوردن جرم طبقات هستند.ویابایدبه صورت دستی حساب ولحاظ شود
---------
پاسخ: با سلام، در نرم افزار اجزایی که مدل می شوند (مثلا ستونها و یا دیوارهای برشی و یا بادبند) در محاسبه وزن لرزه ای هر طبقه به صورت اتوماتیک نصف بار آنها برای طبقه بالا و نصف دیگر برای طبقه پایین منظور می شود و جای نگرانی نیست. ولی دیوارهای پیرامونی (غیر بتنی) در نرم افزار مدل نمی شوند و وزن آنها به صورت بار گسترده بر تیر زیر آن (توسط کاربر) محاسبه و وارد می شود. بنابراین عملا کل وزن دیوار را به طبقه زیرین خود وارد کرده ایم و نرم افزار نیز آنرا به عنوان وزن طبقه منظور می کند ( که نادرست است). برای اصلاح این مورد یک بار از نوع other با نام wall یا Mass تعریف کرده و برای اصلاح تفاوت بارهای دیوار از آن استفاده می کنیم. برای آشنایی با نحوه عمل، به جزوه راهنمای گام به گام انجام پروژه های فولاد و بتن مهندس جعفری در همین سایت مراجعه نمایید.
---------
92/5/23- رهبری: سلام آقای دکتر::ببخشید در طراحی ستون در etabs برای حالت حد نهایی(LRFD) مقاطع دوبل ستون ها رو چطور به نرم افزار تعریف می کنیم؟::اگر به روش SD section باشه که می گن تو این روش نرم افزار فشردگی مقطع رو کنترل نمی کنه؟::حالا روش کار قطعی چی هستش؟::خیلی ممنون می شم اگه جواب بدین.
---------
پاسخ: با سلام، باید آنرا با یک مقطع غیر SD معادل نمایید. برای این کار می توانید از نرم افزار proper استفاده نمایید. این نرم افزار به صورت فایل excel نیز موجود است. و قادر است یک فایل با پسوند pro تولید نماید (همانند فایل های خود ETABS) که نرم افزار مقاطع را فشرده منظور نماید. این نرم افزار را می توانید در سایت ایران سازه جستجو نمایید.
---------
92/5/21- مهدی: با سلام::آیا مقطع اجرایی یک دیوار برشی که بصورت یکنواخت در ایتبس مدل شده است مثلا 2 متر طول و به عرض 35 سانتیمتر همانند مقطع مدل شده میباشد یا با توجه به اینکه در ایتبس دیوار آکس به آکس مدل میشود طول مقطع اجرایی کمی بزرگتر درنظر گرفته میشود مثلا دیوار مدل شده به طول 2 متر در اجرا حدودا 2.4 میشود
---------
پاسخ: با سلام، اگر از روش general reinforcing pier section استفاده نمایید، مقطع دیوار به صورت دقیق و با ابعاد واقعی منظور می شود و نیازی به تغییر نخواهد بود.
---------
92/5/18- الناز: با سلام و تشکر از زحمات استاد گرانقدر::استاد ایا در etabs در قسمت بارگذاری برای اسانسور هم بارگذاری انجام می دهیم ؟ و اگر انجام میدهیم نحوه محاسبه بار اسانسور و اینکه در کدام قسمت سازه وارد میکنیم .با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، وزن کل آسانسور و ملحقات آن را در جهت اطمینان به تیرهای (یا اگر به ستون متصل است، به ستونهای) طبقه آخر وارد نمایید. در سازه های مسکونی کوچک، به حداقل بار می توانید بار کل را 1.5 تن فرض کرده و با احتساب ضریب ضربه دو، کل بار را 3 تن منظور نمایید. بدین ترتیب این بار را به چهار قسمت تقسیم کرده (750 کیلوگرم) و به چهار گوشه آسانسور (به تیرهای اصلی) وارد نمایید.
---------
92/5/15- رضا نیک محمدی: با درود و سلام:: آقای دکتر ببخشید یه سوالی راجع به بار دیوار جداگر راهپله از پذیرایی و سربار تیغه بندی داشتم. تو اکثر کلاسهای آموزش ایتبز یا اکثر دوستان من، میان به کل کف های ساختمان سربار تیغه بندی به اندازه 100 کیلوگرم بر متر مربع میدن و دیگه هیچ دیوار یا تیغه دور راهپله را در مدل ایتبز وارد نمیکنند آیا این کار صحیح است یا یک عرف مهندسی است؟ واینکه این عدد 100 نیز یک عرف مهندسی است؟
---------
پاسخ: با سلام، عدد 100 در بند 6-2-2-3 مبحث 6 آمده است. دیوارهایی که وزن متر مربع آنها کمتر از 150 کیلوگرم برمترمربع می باشد، به صورت گسترده بر کف درنظر می گیریم(بند 6-2-2-5 مبحث ششم). دیوارهای اطراف راه پله اگر 20 سانتی اجرا شوند ( که معمولا اینگونه می باشد)، وزنشان بیشتر از 150 خواهد بود و باید مانند دیوارهای پیرامونی به صورت بار گسترده بر تیر زیر آن وارد شود و نباید آن را معادل سازی کرد. در کف طبقات نیز اگر تیغه ها (10 سانتی) زیاد باشد، ممکن است وزن مترمربع وارد بر کف معادل آنها بیشتر از 100 باشد. مثلا اگر در یک کف به ابعاد 5 متر در 10 متر، طول کل تیغه ها برابر 15 متر باشد. با فرض ارتفاع تیغ ها برابر 3 متر و وزن مترمربع سطع دیوار برابر 150 کیلوگرم بر متر مربع، وزن معادل وارد بر کف برابر خواهد بود با:
q= (15*3*150)/(5*10)=135.
در این صورت به جای بار 100 باید بار معدل تیغه ها را برابر 135 منظور نمایید.
---------
92/5/15- محمد طلاپسند: با سلام و آرزوی سلامتی برای استاد:: میشه برای رفع مشکل فشردگی لرزه ای مقاطع فولادی در روش LRFD توی تنظیمات آیین نامه Ignore seismic code رو yes بزنیم؟ آیا در این صورت باز ضوابط لرزه ای کنترل میشه تا بعداً فشردگی مقطع را دستی بررسی کنیم؟(عنایت داشته باشید که Ignore special seismic load در حالت No است.) با تشکر از تمام زحمات شما
---------
پاسخ: با سلام، در صورت غیر فعال کردن این گزینه ضوابط لرزه ای (از جمله فشرده بودن) توسط نرم افزار کنترل نخواهد شد. و شما باید دستی این ضوابط را کنترل نمایید. از جمله مهمترین این ضوابط می توان به بند 10-3-8-1-2-4 و نیز بند 10-3-6-1 اشاره کرد.
---------
92/5/15- جواد پیشه زاد: با عرض سلام حضور استاد عزیزم. آیین نامه 2800 در قسمت پیکربندی سازه ای بند 1-5-3 میگه فاصله مرکز جرم از مرکز سختی از 5 درصد بعد ساختمان کمتر باشه ولی در قسمت پلان منظم بند 1-8-1-1-ب این مقدار رو 20 درصد بعد ساختمان معرفی میکنه. حالا تکلیف ما چیه؟ با کدوم یک کنترل کنیم که سازه منظم است یا نامنظم تا در صورت نامنظمی 30 درصد نیروی زلزله جهت متعامد رو به ترکیب بارها اضافه کنیم. با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، اولا بند1-5-3 تنها یک توصیه می باشد و ربطی به منظمی یا نامنظمی سازه ندارد. معیار منظم بودن همان بند 1-8-1 می باشد. دوما در سازه های منظم نیز (طبق بند 2-1-4 ب) در بیشتر سازه ها عملا ملزم به منظور کردن زلزله 30 درصد هستیم (چه منظم و چه نامنظم). برای مثال اگر هر دو جهت قاب خمشی( فولادی یا بتنی) باشد، تمامی ستونها در محل تقاطع دو سیستم باربر جانبی بوده و زلزله 30 درصد باید اعمال شود.
---------
92/5/14- سعید رسولی: سلام. لطفا در مورد نحوه به دست آوردن فشار خاک پشت ديوار حائل زیرزمین ساختمان جهت طراحی آن توضیح دهید و اگر کتابی در این مورد موجود می باشد معرفی نمایید. (در مورد طراحی آن در کتاب بتن مهندس طاحونی گفته شده که اگر از چهار طرف به تیر، ستون، و فنداسیون اتکا داشته باشد می توان به صورت دال دوطرفه طراحی نمود)
---------
پاسخ: با سلام، فشار پشت خاک بر اساس نوع خاک منطقه متغیر است و بر اساس گزارش مکانیک خاک تعیین می شود. در صورت غیاب گزارش، به صورت "تقریبی" می توان ضریب K0 را برابر 0.5 درنظر گرفته و با فرض اینکه وزن مخصوص خاک 2 تن بر متر مکعب باشد (که این خود نیز بستگی به خاک محل و اشباع بودن یا نبودن آن دارد)، می توان مقدار تقریبی فشار جانبی را محاسبه کرد. با این فرضیات تقریبی برای مثال اگر ارتفاع زیرزمین 4 متر باشد، یک بار مثلثی خواهید داشت که حداکثر فشار در پایین دیوار برابر 4 تن بر مترمربع دیوار خواهد بود.
---------
92/5/12- هادی: سلام استاد.میشه سر فصل های دروس تحلیل سازه و مقاومت مصالح که در کنکور ارشد مورد سوال قرار میگیرن رو به ما معرفی بفرمایید.با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، سرفصل ها همان سرفصل های دروس تحلیل 1 و مقاومت 1 می باشد که سرفصل های آن را می توانید از همین سایت از قسمت سرفصل ها دانلود نمایید.
---------
92/5/12- حمیدرضا جوانمرد: باسلام. درسازه هاییکه در دوجهت خمشی هستند آیا کنترل قانون 100-30 (یعنی صد درصد نیروی جانبی همراه با سی درصد در راستای دیگر) برای ستونها باید انجام شود یا نیازی نیست.چرا که اگر پاسخ مثبت باشد بدان معناست که همواره در تمامی سازه ها با هر نوع سیستم مقاوم در برابر زلزله باید این کنترل صورت بگیرد باتشکر12/5/92
---------
پاسخ: با سلام، بلی طبق بند 2-1-4 استاندارد 2800 برای تمامی ستونهایی که در محل تقاطع دو سیستم باربر جانبی قرار دارند، باید زلزله 30 درصد متعامد منظور شود. در سازه هایی که هر دو جهت قاب خمشی هستند، عملا تمامی ستونها در دو جهت جزئی از سیستم باربر جانبی هستند و باید زلزله 30 درصد را اعمال نمود. البته در ادامه این بند یک تبصره وجود دارد (تبصره 1) که برای ستونهای با نیروی محوری کم استثنا قائل می شود.
---------
92/5/12- یوسفی: با سلام خدمت استاد گرامی. از شما بابت زحماتتان متشکرم::استاد در طرح سازه های فولادی به روش تنش مجاز فرق بین ترکیب بار وِیژه و ترکیب بار زلزله تشدید یافته چیست؟ آیا این دو اصلا با هم فرق دارند و چه اعضایی باید با آنها طراحی شود؟ لطفا مثل همیشه کاملا راهنمایی بفرمائید.::با تشکر فراوان
---------
پاسخ: با سلام، ترکیب بار عادی، همان ترکیب بارهایی می باشد که در مبحث 6 و نیز ص 15 مبحث دهم آمده است. این ترکیب بارها در طراحی "تمامی" اعضا و بخشهای سازه باید کنترل شوند. در اعضای خاصی و موارد خاصی علاوه بر ترکیب بارهای عادی، ترکیب بارهای ویژه لرزه ای نیز باید کنترل شوند. برای مثال ستونهایی که نیروی محوری آنها از یک حدی زیادتر باشد، طبق بند 10-3-6-1 مبحث دهم باید برای ترکیب بارهای لرزه ای نیز کنترل شوند. علت این کنترل مضاعف این است که ستونهای فلزی تحت اثر فشار خالص شکل پذیری کمتری داشته و ضربه زلزله وارد بر آنها بیشتر خواهد بود.
---------
92/5/11- سینا: با سلام.در ساختمان های اسکلت فلزی مهاربندی شده معمولا یکی از ستون های متصل به بادبند نیروی بلندشدگی یا آپلیفت داریم.مقدارمجاز نیروی بلندشدگی برای کنترل آن چقدراست؟؟؟با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، حداکثر کشش ستون بر اساس بند 9-17-4-2-3 مبحث نهم تعیین می شود. البته موارد دیگر نیز باید کنترل شوند. برای مثال بولتهای ورق پای ستون باید قادر به تحمل این کشش باشند و طول مهار کافی در پی داشته باشند.
---------
92/5/11-امید گلرخ: با سلام خدمت استاد گرامی، در خصوص طراحی صفحات گوشه در بادبندهای ضربدری، اگر ضابطه 2t را بخواهیم رعایت کنیم صفحات با ابعاد بزرگی طرح می شوند.پس ما مجبوریم از سخت کننده استفاده کنیم، حال سوال اینجاست برای طراحی این سخت کننده ها ازچه مرجعی می بایست استفاده کنیم. با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، مطابق شکل ص 393 مبحث دهم، خط تسلیم رسم شده ورق اتصال را به دو ناحیه تقسیم می کند: 1-نیمه متصل به بادبند 2- نیمه متصل به تیرو ستون. در نیمه متصل به بادبند نیازی به سخت کننده نمی باشد. در نیمه متصل متصل به تیرو ستون نیز در بیشتر موارد نیازی به سخت کنند نخواهد بود و اگر زاویه به گونه ای باشد که نیاز به سخت کنند باشد (طبق تحقیقات پروفسور آستانه نسبت طول آزاد به ضخامت ورق باید کمتر از 22 باشد)، ضوابط آیین نامه برای ابعاد این سخت کننده نداریم (من ندیده ام). وظیفه این سخت کننده تنها جلوگیری از کمانش ورق اتصال است و نیروی خاصی بر آن وارد نمی شود. به عنوان یک توصیه می توانید ضخامت سخت کننده را برابر نصف ضخامت ورق اتصال و عرض آنرا 10 تا 15 برابر ضخامت سخت کننده درنظر گیرید.
---------
92/5/10- خالدی: با عرض سلام و احترام::در پروژه فولاد من کنسول وجود دارد که شامل بار قائم می شود. در ترکیبات بارگذاری اثر نیروی قائم را اعمال کرده ام. حال چگونه این نیروی قائم را به کنسول ها اعمال کنم؟::منبع مناسبی برای این جوابم پیدا نکردم. اگه ممکنه به صورت گام به گام نحوه اعمال بار قائم در ایتبس را بیان نمایید.::خیلی خیلی ممنون
---------
پاسخ: با سلام، پس از تعریف بار EV در قسمت static load case و نیز منظور کردن آن در ترکیب بارها، باید بر اساس بارهای مرده و زنده بالکنها، بار قائم را طبق بند 2-3-12-2 استاندارد 2800 وارد نمایید. برای مثال اگر A=0.35 و ضریب اهمیت برابر یک باشد و مجموع بار گسترده زنده و مرده بالکن (بدون ضریب) برابر 1000 کیلوگرم بر متر مربع باشد. در این صورت باید یک بار گسترده برابر با 490 کیلوگرم بر مترمربع و از نوع بار EV به کف بالکن اعمال نمایید (دقیقا همانطور که بار مرده و زنده را به کف اعمال کردید). همچنین اگر در کناره های بالکن بار مرده دیوار قرار داده اید (بار گسترده بر روی تیر کنار بالکن)، باید یک بار گسترده از نوع EV به تیر کناری نیز اعمال نمایید. خلاصه اینکه هر جا که بارهای مرده و زنده را اعمال کرده اید، EV نیز باید اعمال نمایید.
---------
92/5/10- محمد: با سلام خدمت استاد گرامی::در صورتی که در یک جهت نیروی شلاقی داشتیم و در جهت دیگر نداشتیم آیا می توانیم در ایتبس برای جهتی که نیروی شلاقی دارد از UBC94 و برای جهتی که نیروی شلاقی نداریم از User Coefficent استفاده کنیم؟::ممنون میشم اگه راهنمایی کنید.
---------
پاسخ: با سلام، بلی مشکلی نیست. زلزله های استاتیکی دو جهت متعامد مستقل از هم بوده و می توانید جداگانه به هر روش دلخواهی هر کدام را تعریف نمایید.
---------
92/5/9- مهدی: با سلام -در etabs هنگام گرفتن ارماتور برشی در قسمت shear reinforcing در اکثر ستونها به جز چند تا بقیه صفر اند .بی زحمت دلیلش رابفرمایید
---------
پاسخ: با سلام، در صورتی که نیروی برشی موجود کمتر از نصف مقاومت برشی بتن ستون باشد، مقدار آرماتور برشی صفر اعلام می شود. این به این معنی است که از لحاظ نیروی برشی موجود نیاز به تنگ نیست. ولی باید توجه داشته باشید که وظیفه تنگ ها در ستون تنها تحمل برش نمی باشد. تنگها باید مانع از کمانش آرماتورهای طولی ستون شوند و برای این منظور آرماتورهای طولی یک درمیان باید توسط تنگها مهار شوند. علاوه بر این تنگها بتن ستون را محصور کرده (در آغوش گرفته) و شکل پذیری آن را افزایش می دهند. بنابراین حضور آنها (چه برش داشته باشیم و چه نداشته باشیم) الزامی است. در صورتی که برش کم باشد و اعداد در نرم افزار صفر اعلام شوند، باید حداقل مقادیر آیین نامه ای را قرار داد.
---------
92/5/9- امیر: با عرض سلام در مورد طراحی کف ستون زیر ستون فولادی مدفون در دیوار برشی با توجه به زیاد بودن نیروی محوری توضیح بدین تشکر.
---------
پاسخ: با سلام، ضابطه خاصی ندارد. با افزایش نیروی فشاری، نیروی وارد بر بتن زیر ورق افزایش می یابد که برای کاهش آن باید ابعاد ورق پای ستون را افزایش دهید. اگر هم کشش بالاست، باید تعداد (یا مساحت) بولت های ورق را افزایش دهید و همچنین به مهار این بولت ها در بتن پی توجه نمایید.
---------
92/5/9- علی: سلام ::در سایت ایران سازه ازاقای مهندس جعفری نقل شده است که :در طراحی بادبندیای ضربدری ضریب کمانش برای جهت اصلی عدد 0.5 است که این ضریب توسط خود برنامه در نظر گرفته میشود و نیازی به اعمال دوباره آن توسط کاربردر نرم افزار ایتبس نیست که در برخی موارد به اشتباه دوباره توسط مهندسین لحاظ میشود که این مساله باعث میشود که ضریب کمانش به جای عدد 0.5 عدد 0.25 در نظر گرفته شود. ::ایا این جمله درسته؟
---------
پاسخ: با سلام، بلی همینطور است. در قسمت overwrite اعضای بادبند، ضریب مربوط به Unbraced length ratio(Major) به صورت پیش فرض ضریب 0.5 درنظر گرفته می شود. طول موثر بادبند به صورت زیر محاسبه می شود:
Le=Unbraced length ratio(Major)*Effective length factor(K Major)
محاسبه می شود که اگر هر دو را برابر 0.5 وارد کنید، نتیجه برابر 0.25 خواهد بود.
---------
92/5/9- سید محمود مظلومی: با سلام و عرض ادب حضور استاد ارجمند؛::::آیا به علت محدودیت ایجاد شده ناشی از قطع و بریدن میلگرد های انتظار ستون،اجرای الحاقی طبقه آخر یک سازه بتنی بصورت فولادی میسر می باشد؟در صورت جواب مثبت،چگونه می توان اتصال ستون بتن آرمه را به ستون فلزی تامین کرد؟ضمناً در صورت جواب منفی، آیا می توان جهت اتصال میلگردهای کوتاه شده ستون زیرین به میلگردهای ستون طبقه الحاقی،در پای %D
---------
پاسخ: با سلام، بلی امکان پذیر است. می توانید از کاشت آرماتور استفاده نمایید (با شرکت هایی که در زمینه مقاوم سازی فعال هستند از نزدیک مشاوره نمایید). پس از کاشت آرماتور بر روی ستون موجود، هم می توانید به صورت بتنی ستون اجرا نمایید و یا یا اینکه یک ورق نصبی فولادی (همانند baseplate) با استفاده از آرماتورهای کاشته شده اجرا کرده و ستون فولادی جدید را به آن جوش دهید.
---------
92/5/9- حمید: با سلام خدمت استاد محترم::اگر در طبقه بام میلگرد ستون بصورت مستقیم بوده وطول مهاری هم درتیر رعایت شده باشد نیاز به خم است ::بطور کلی ضابطه اتصال تیر به ستون در تراز بام در سازه های با شکل پذیری متوسط به چه شکل است وایا خم 90 درجه که مشکلات اجرایی دارد الزامی است؟ با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، امکان مهار آرماتورهای انتهایی بدون استفاده از قلاب عملا غیر ممکن است و برای مهار مناسب آنها باید خم شوند.
---------
92/5/2- هومن: با سلام خدمت آقای دکتر حسین زاده::از چه مراجعی برای محاسبه نسبت پهنا به ضخامت حالات مختلف جدول B4.1 آیین نامه فولاد آمریکا و مبحث دهم و یا در واقع محاسبه ضریب کمانش ورق استفاده شده است چون مراجعی که من دارم مانند کتاب سالمون K ورق منطبق با حالت غیر فشرده می باشد.همچنین برخی از ردیفهای مبحث دهم با AISC مطابقت ندارد و یا در آن ذکر نشده مانند حالت 10(جان قطعات تحت اثر مشترک فشار حاصل از ..)
---------
پاسخ: با سلام، قسمت ASD برگرفته از AISC-ASD1989 می باشد و با مقادیر این آیین نامه تطابق دارد. قسمت حد نهایی مبحث دهم نیز برگرفته از AISC-LRFD2005 می باشد و با آن تطابق دارد. تنها اشتباه رخ داده در مبحث دهم در حالت 1 و 2 مربوط به صفحه 155 مبحث دهم ایران می باشد که با AISC2005 تطابق ندارد. در پیشنویس ویرایش جدید مبحث دهم این مورد بر اساس AISC اصلاح شده است.
---------
92/5/1- حیدری: با سلام. برش پانچ فونداسیون سازه فلزی 8طبقه در بعضی نقاط به 4.5 رسیده. افزایش مقطعی عمق فونداسیون و یا تعبیه شمع هم پاسخگو نبود. خواستم ببینم راه حل شما در این مورد چیست؟ ممنون از حوصله جنابعالی
---------
پاسخ: با سلام، نرم افزار SAFE8 در محاسبه برش پانچ مشکل دارد و اشتباه محاسبه می کند. برش پانچ را دستی چک کنید و یا از SAFE12 استفاده نمایید.
---------
92/5/1- محسن محشورا: با سلام.ایا می توانیم میلگردهایی که از ستون طبقه پایین در ستون طبقه بالا امتداد پیدا نمیکنند و وصله نمیشوند را در سقف با قلاب خم کنیم وبتن سقف را بریزیم؟اینطوری میلگردهای اضافی از ستون پایین آیا مهار میشوند؟
---------
پاسخ: با سلام، در صورت استفاده از قلاب، طول لازم برای گیرداری کاهش می یابد. در این حالت طبق بند 9-18-2--7-1 میلگردی که قطع می شود باید حداقل به اندازه 20 برابر قطر میلگرد از انتهای ستون ادامه یابد و سپس خم شود. بنابراین عملا خم کردن میلگرد غیر منطقی می باشد و بهتر است ادامه یابد.
---------
92/5/1- مهناز محمدی: سلام. می خواستم بدونم اگه ساختمانی با طول 45 متر داشته باشیم آیا باید در بین آن درز انقطاع بگذاریم؟ کلا وقتی طول ساختمان زیاد است هر چند متر درز لازم است؟
---------
پاسخ: با سلام، بله در سازه های بتنی طبق بند 9-9-7-2، در سازه با طول زیاد دو راه بیشتر ندارید: یا باید از درز انقطاع استغاده نمایید و یا اینکه بارگذاری حرارتی را در بارهای وارد بر سازه منظور نمایید که در این حالت نیازی به درز انقطاع نخواهد بود.
---------
92/4/29- نوشین حسن پور: سلام آقای دکتر طاعات و عباداتتون قبول:: من در ایتبز یه سازه فولادی مهاربندی شده رو مدل کردم. تمامی کفها 400kg/m^2 بار مرده و 200kg/m^2 بار زنده دارند(بار دیوار 600). وقتی باASD89 طراحی انجام میدم(با ترکیب بارهای پیش فرض برنامه)اکثر تیرها مشکل خیز دارن طوریکه ترکیب بار تعیین کننده خیز است.طول دهانه تیرها هم 4 یا 5 یا 5.5 متر است. بنظر جنابعالی این مشکل طبیعی است؟ آیا بار مرده من زیاد است؟
---------
پاسخ: با سلام، در چنین تیرهایی معمولا مقاومت تعیین کننده است و خیز تعیین کننده نیست. احتمالا در وارد کردن اعداد اشتباه کرده اید. مثلا ممکن است مدول الاستیسیته را کمتر وارد کرده باشید و یا اینکه تنش تسلیم فولاد را بالاتر از 2400 وارد کرده باشید.
---------
92/4/27- حجازی: با سلام.باتوجه به بند9-10-8-4در تحلیل سازه باید سختی خمشی وپیچشی اعضای ترک خورده به نحو مناسب محاسبه ومنظور گردد.مثلا در قابهای مهار نشده سختی تیرهامعادل 35/.باید در نظر گرفت شود.اما در این بند مشخص نشده که سختی خمشی را می توان کاهش داد یا سختی پیچشی وآیا می توان برای هر دو مورد این کاهش را در نظر گرفت.با توجه به راهنمای ابا ضریب کاهش سختی پیچشی تیرهاحتی15/.نیز پیشنهاد شده.
---------
پاسخ: با سلام، بلی به دلیل ترک خوردن تیر، هم سختی پیچشی و هم سختی خمشی تیر کاهش می یابد و همانگونه که خودتان اشاره کردید، برای پیچش ضریب 0.15 و برای خمش ضریب 0.35 مناسب می باشد. البته در قابهای مهار شده این مقادیر 1.5 برابر درنظر گرفته می شود. همچنین طبق بند 9-12-11-2 در صورتی که مقدار پیچش فراتر از مقدار عنوان شده در این بند باشد می توان برای کاهش مقدار آن ضریب پیچش را حتی از 0.15 نیز کمتر درنظر گرفت.
---------
92/4/26- علی: سلام::1-ایا ساختمانها با سقفهای پیش تنیده ویا سقفهای کوباکس که درانها تیرها حذف میشود، شامل بند ت صفحه 75 مبحث ششم میشوند؟::2-درسقهای کامپوزیت جهت صحیح نصب برشگیر ناودانی به چه صورتی است واصلا مهم است یا نه؟::3- درست است که حتما باید در دو طرف تیر دال وجود داشته باشد تا ایتبس ان تیر را مرکب طراحی نماید؟::4-چرا در سازههای مهاربندی شده با سقف کامپوزیت شاهتیرها وکشها را مرکب طراحی نمیکنند؟
---------
پاسخ: با سلام، 1- با سقف کوباکس آشنا نیستم ولی در مورد سقف پیشتنیده باید رعایت شود. 2- جهت نصب در کتب فولاد آمده است ( در جزوه فولاد ارشد بنده نیز آمده است). در صورت رعایت جهت ناودانی ها (برشگیرها) هنگامی که تیر تغییرشکل می دهد، بتن در داخل ناودانی محصور شده و مقاومت و سختی آن افزایش می یابد و در نتیجه درگیری بیشتری بین تیر فولادی و دال بتنی ایجاد می شود. بهتر است رعایت شود. 3- خیر. ایتبس تیرهای لبه را نیز می تواند به صورت کامپوزیت طرح دهد (و تنها نصف دال را منظور کند). ولی توصیه بنده این است که خود کاربر این تیرها را به جهت عدم اطمینان از بتن ریزی کامل در لبه، به صورت تیر غیر کامپوزیت طراحی کند. 4- در رابطه با شاهتیرها، اگر تیر اتصال گیردار به ستون داشته باشد، در قسمتی از تیر لنگر منفی بوده و عملا بتن دال غیر موثر است. علاوه بر این در ناحیه بحرانی دو انتهای تیرهای گیردار اجازه استفاده از برش گیر را نداریم ( بند 10-3-4-3). در رابطه با شاهتیرهایی که به صورت دوسرمفصل به سازه متصل هستند می توان آنها را مختلط در نظر گرفت. البته بنده به شخصه ترجیح می دهم که تیرهای اصلی را (چه مفصلی و چه گیردار) به جهت اهمیت آنها مختلط درنظر نگیرم.
---------
92/4/25- جوانبخت: سلا آقای دکتر-آقای دکتر میخواستم بدونم در پرورِه بتن در انتخاب تیر و ستون ما باید حتما عرض تیر را با ستون یکی قرار دهیم یاخیر لزومی ندارد فقط صرفا برای زیبایی بعد کار است؟چون در سازه فولادی عرض تیر حداقل باید 5سانت برای اینکه جوشکاری بهتر و راحتر انجام شود کوچکتر فرض میکنیم میخواستم بدونم چنین فرضی هم در ساختمان بتنی وجود دارد یا خیر؟ با تشکر فراوان از پاسخ های شما
---------
پاسخ: با سلام، در سازه های بتنی به جهت راحتی در قالب بندی می توان تیر را هم عرض ستون طرح داد (البته در صورت امکان و اجباری نیست). در سازه های فولادی ولی چنین بحثی وجود ندارد. اگر تیر فولادی به "بال ستون" به صورت "مفصلی" متصل است که هیچ محدودیتی در عرض بال تیر نداریم. اگر به صورت "مفصلی" به "جان ستون H شکل" متصل می شود، بهتر است کمی کوچکتر از جان ستون باشد تا بتواند داخل آن قرار گیرد. اگر اتصال "گیردار" به "بال ستون" دارید، با توجه به فرم شکل کله گاوی (ورق روسری اتصال گیردار) باید عرض بال تیر کوچکتر مساوی عرض بال ستون باشد.
---------
92/4/25- نیره بابایی: سلام آقای دکتر. مرسی از زحماتتون. لطفاً تفاوت طراحی زیر رو بیان کنید: طراحی براساس:1- مقاومت 2- ظرفیت 3- سطح عملکرد 4- دریفت. مورد سوم خیلی برام مهمه. لطفاً اونو از بقیه بیشتر توضیح بدین و بگین کجا استفاده میشه؟ کلاً هر چهارتا کجا استفاده میشه؟(شرمندم که سوالم طولانی شد) من دراین ماه مبارک رمضان برای شما که برای جامعه علمی کشور بی هیچ منتی زحمت میکشید بهترینها را آرزو میکنم. تشکر
---------
پاسخ: با سلام، تشریح کامل موارد در اینجا میسر نیست. روش سوم در بررسی سازه های موجود (بحث مقاوم سازی) استفاده می شود. و با توجه به وقت گیر بودن این روش، در طراحی سازه های جدید از آن استفاده نمی شود. به کتاب "طراحی و بهسازی لرزه ای سازه ها بر اساس سطج عملکرد" نوشته مهندس تقی نژاد مراجعه نمایید.
---------
92/4/25- جعفر نوحی: با سلام و قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارک رمضان. استاد عزیز در سازه های فولادی برای ما شکل پذیری مهم است یا داشتن مقاومت بالا؟ منظورم این است که سازه سیستم خمشی داشته باشد تا در مقابل زلزله تغییرشکل های زیاد داده و با این تغییرشکل انرژی زلزله را جذب کن ویا اینکه سازه به قدری قوی و سفت وسخت باشد(مثل قاب حمشی با تعداد زیادی مهاربند) که اصلا تکان نحورد. کدامیک بهتر است؟
---------
پاسخ: با سلام، ایده ال این است که سازه دارای مقاومت بالا و شکل پذیری بالا باشد. ولی در عمل هرگاه بخواهیم مقاومت سازه را افزایش دهیم، شکل پذیری آن کاهش می یابد و برعکس. علاوه بر شکل پذیری سختی جانبی سازه نیز اهیمت زیادی دارد. با افزایش مقاومت معمولا سختی سازه افزایش یافته و در نتیجه ضربه ناشی از زلزله بر آن افزایش می یابد. از طرفی اگر سختی سازه از یک حدی کمتر باشد، مشکل دریفت خواهید داشت. این مباحث بسیار گسترده و تا حدی پیچیده می باشد. در کتاب پروفسور مقدم مطالب مفیدی در این زمینه وجود دارد.
---------
92/4/25- ناصر: با سلام::با توجه به اینکه سؤالات آزمون نظام مهندسی (محاسبات)، در درس فولاد به سمت طراحی به روش LRFD میل کرده است؛ مطالعه چه کتابی را برای آزمون مناسب میدانید؟ (با توجه به اینکه بیشتر کتابهای موجود به روشASD می باشند.)::
---------
پاسخ: با سلام، بلی متاسفانه مرجع فارسی مناسبی در این زمینه نداریم.کتاب فولاد سالمون که در همین سایت برای دانلود موجود است، به روش LRFD می باشد ولی به زبان لاتین بوده و ممکن است سنگین باشد. شما بهتر است به مطالعه متن آیین نامه بپردازید. می توانید در کلاسهای آمادگی آزمون نیز شرکت نمایید.
---------
92/4/23- سینا: سلام جناب دکتر. من مشغول طراحی یک سوله هستم. طبق آیین نامه بار باد وارد به سقف آن کششی و در جهت بالا میباشد. میخواستم بدونم در ترکیب بارهای باد، ترکیبات شامل علامت منفی باد را هم بذارم؟ آیا قرار دادن علامت منفی به معنای بی معنا بودن کششی بودن سقف و اعمال فشار اضافه بر تیرهای rafter نمیباشد؟
---------
پاسخ: با سلام، در سوله ها با توجه به اینکه بارها به صورت دستی به صورت رفت و برگشت توسط کاربر بر سازه اعمال می شود، در ترکیب بارها باید ضریب بار باد تنها به صورت مثبت وارد شود (بر خلاف زلزله که ضریب بار آن هم به صورت مثبت و هم به صورت منفی منظور می شود).
---------
92/4/21- حمید: سلام حدمت شما استاد عزیز::در مورد نامنظمی بند 1-8-1-1-ث و Aj ارائه شده در بند2-3-10-3 ایین نامه 2800 ::میخواستم بدونم آیا این دلتاها ، دلتای نسبی هستن با مطلق؟چون آیین نامه دراین مورد مبهمه::یعنی اینکه میشه از خروجی ایتبس استفاده کرد؟::بسیار ممنون
---------
پاسخ: با سلام، در بند های فوق نوع تغییر مکان مشخص شده است. در بررسی نامنظمی (بند 1-8-1-1) دلتاها نسبی هستند ولی در محاسبه ضریب Aj دلتاها مطلق هستند.
---------
92/4/21- امیر: با سلام.میخواستم بدون وجود سخت کننده در تیر ورق باعث چی میشه و چه کاربردی داره؟
---------
پاسخ: با سلام، در تیرهایی که جان آنها نازک است (نسبت ارتفاع مقطع به ضخامت جان مهم است)، در اثر برش وارده شده جان مقطع کمانش می کند (صفحه 103 جزوه فولاد ویژه ارشد بنده را ببینید). علت عمده استفاده از سخت کننده عرضی جلوگیری از این نوع کمانش در جانهای نازک می باشد. علل دیگری نیز داریم مثلا زیر بار متمرکز از سخت کننده استفاده می شود.
---------
92/4/19- کامیار: با سلام ایا میتوان با افزایش تعدا د میلگردها ویا بالا بردن فی انهاوهمچنین کم کردن فاصله خاموتها به نصف سطح مقطع تیر یا ستون بتنی را کاهش داد با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، معمولا این کار امکان پذیر نیست. چون آیین نامه یک سری محدودیت هایی را قائل شده است که از حدی به بالا نمی توان میلگرد (چه طولی و چه عرضی) قرار داد. علت این محدودیت ها: اگر تراکم آرماتور بالا رود بتن به راحتی از بین آنها رد نشده و اجرای سازه با مشکل مواجه می شود. علاوه بر این شکل پذیری سازه در برخی موارد زیر سوال می رود. دلایل دیگری هم مانند بحث حریق نیز دخیل هستند.
---------
92/4/19- علي عبدالمالكي: سلام آقاي دكتر::سوال اول اينكه چرا در سازه هاي بتني آرماتورهاي طولي تيرهاي طبقه اول كمتر از طبقه دوم در مي آد اما در مورد ستون ها اينگونه نيست؟::و يه سوال ديگه اينكه وقتي سازه فولادي را در ايتبس مدل كردم نيروي محوري بادبند طبقه اول حدود 3 تن از نيروي محوري بادبند طبقه دوم كمتر شده است اما طبقات بالاتر روند عادي كاهشي در نيروي محوري بادبند دارند. به نظرتان مشكل از كجاست؟
---------
پاسخ: با سلام، البته همیشه اینگونه نیست. بستگی به هندسه سازه دارد. یکی از دلایل این است که در طبقه پایین یکی از دو انتهای ستون اتصال گیردار به پی داشته و دوران آن صفر است. این باعث می شود که سختی ستون طبقه پایین در مقایسه با سختی ستونهای طبقه های بالاتر (که در هر دو انتهایشان مقداری دوران دارند) بیشتر شده و در نتیجه در طبقه پایین ستون نسبت به تیر سختی بیشتری داشته و نیروی بیشتری را جذب کند. در مورد بادبند نیز احتمالا پای ستونها را گیردار کرده اید و ستونهای طبقه پایین به کمک بادبندهای طبقه پایین آمده اند.
---------
92/4/18- کمیل قاسمی: سلام آقاي دكتر::ميخواستم بدونم براي طراحي دستي بادبند، نيروي طراحي را از كدوم قسمت etabs بايد بگيرم؟::من وقتي از design output گزينه P-M Colors / Brace Axial Force را مي زنم براي بادبند طبقه اول يه نيرويي در حدود 70 تن ميده ولي وقتي نيروهاي حاصل از تركيب بارها رو نگاه مي كنم حداكثر نيروي محوري حدود 20 تن به اون وارد مي شه؟!!::براي طراحي دستي بادبند از كدومشون بايد استفاده كنم؟
---------
پاسخ: با سلام، صفحه 93 جزوه ایتبس بنده را ببینید (در همین سایت در قسمت جزوات نرم افزاری). برای طراحی اتصال بادبند طبق بند 10-3-9-3-3 باید از نیروی ظرفیتی استفاده نمایید که معمولا بیشتر از نیروی حاصل از ترکیب بار می باشد (همان 70 تن) ولی برای طراحی خود بادبند باید از نیروی حاصل از ترکیب بار استفاده نمایید (همان 20 تن).
---------
92/4/17- محمدی: با سلام خدمت شما::استاد در طبقه-1و-2 دیوار حایل دارم ودر کل سازه 7طبقه است(وسازه مورد نظر بتنی است)2سئوال از حضورتون داشتم::1)بعد از اختصاص دیوار حائل باید مش بندی انجام بدم واینکه وقتی می خواهم دیافراگم صلب به طبقه اختصاص بدم باید به دیوار حائل وصل شه(آخه موقعی که مش بندی می کنم نقاط مش بندی رو هم به مرکز جرم وصل می کنه)::2)استاد چون دیوار حائل دارم ترکیب باری اضافه میشه ؟
---------
پاسخ: با سلام، برای دیافراگم کردن تنها باید گره های تراز طبقه انتخاب شود. در صورتی که آیین نامه طراحی دیوار برشی با آیین نامه طراحی سازه بتنی یکی باشد، می توانید از ترکیب بارهای تعریف شده برای قاب بتنی، برای طراحی دیوار برشی نیز استفاده نمایید.
---------
92/4/16- رحیم: با سلام:: در اتصال ستون به ستون زمانی که از پروفیل IPB استفاده میشود برای::اتصال میتوان جان و بال ستون ها را به هم جوش داد یا اینکه به وسیله ورق::باید اتصال داشته باشند؟ اگر ستون به صورت باکس بود چطور؟::
---------
پاسخ: با سلام، اگر منظورتان وصله ستونها می باشد، هم می تواند به صورت جوش نفوذی (بدون استفاده از ورق وصله) باشد و هم اینکه از ورق وصله استفاده کرد (هم در ستون باکس و هم ستون H شکل)
---------
92/4/14- علی: سلام::چنانچه بخواهیم یک سازه فلزی (منظم یا نامنظم) با سیستم مهاربندی که با روشASDطراحی شده را مجددا با روش LRFD طراحی کنیم به صورت کلی (دید فنی جنابعالی) شاهد چه تغییراتی در سایز مقاطع تیرها ،ستونها،مهاربندها و اتصالات خواهیم بود؟::در قابهای خمشی چطور؟::با کمال تشکر وسپاس
---------
پاسخ: با سلام، در صورتی که از ترکیب بارهای آیین نامه ایران استفاده نمایید (مطابق جزوه ایتبس بنده که در همین سایت موجود است)، تغییر چندانی نخواهید داشت. در تیرها ممکن است قدری (در حد چند درصد) نسبت تنشها کاهش یابد و در بادبند ها ممکن است چند درصدی افزایش یابد. به طور خلاصه تفاوت چندانی نمی کند. ولی حسن آن این است که تمامی ضوابط لرزه ای توسط نرم افزار کنترل می شود و نیازی به کنترل دستی آنها نیست.
---------
92/4/14- یوسفی: با سلام خدمت جناب دکتر ارجمند::من یک قاب دو بعدی 25 طبقه با سیستم دوگانه (قاب خمشی + بادبند ضربدری) با sap طراحی کرده ام و برای خیلی از تیرها تیرآهن نمره 50 (IPE50) جوابگو است. آیا به نظر شما این جواب معقول است یا غیرعادی است؟ به جای IPE به نظر شما از چه مقاطعی برای تیرها استفاده کنم تا سایز آنها خیلی بالا نرود؟::با تشکر ویژه::
---------
پاسخ: باسلام، بله معقول است. برای سازه های بلند بهتر است به جای استفاده از مقاطع آماده، از تیرورق استفاده نمایید.
---------
92/4/10 فرخ بدلخانی: سلام استاد. ما نمیدونیم با چه زبونی از زحمات شما تشکر کنیم. شما خیلی به گردن ماها حق دارید. ببخشید آیا در ایتبز باید برای هرکدوم از طبقات دیافراگم جداگانه با اسم متفاوت اختصاص داد یا به همه ی طبقات یک دیافراگم با یه اسم؟ دوستانم نیز به شما سلام میرسانند و تشکر میکنند.
---------
پاسخ: با سلام، می توانید برای تمامی طبقات از یک نام استفاده نمایید. ایتبس خود تشخیص می دهد که طبقات را جداگانه دیافراگم کند. اگر در طبقه ای دو سقف متفاوت داشته باشید (مثلا دو برج دو قلو که در طبقات پایین به هم متصل بوده و در طبقات بالا از هم جدا می شوند) در این صورت باید در آن طبقه خاص از دو نام مختلف برای دیافراگم کردن آن دو قسمت استفاده شود.
---------
92/4/10- هما رفیعی: با سلام و خسته نباشید. استاد من میخوام در یک ساختمان فولادی کف صلب در ایتبز ایجاد کنم. یکی از بادبندها در کل طبقات به هیچ کفی متصل نیست(گوشه ساختمان و در محل راهپله). بهمین دلیل وقتی من کفها رو انتخاب میکنم تا کف صلب بسازم این بادبند به دیافراگم وصل نمیشه. دوستم میگه با انتخاب Pointها دیافراگم بساز. منم میگم دیافراگم از طریق کفها باید ایجاد بشه. لطفا ما رو راهنمایی کنید%. با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، باید توجه داشته باشید که اصولا استفاده از بادبند در چنین دهانه هایی که اتصال به دیافراگم ندارند، نادرست می باشد. در صورتی که ناچار به استفاده از بادبند در دهانه ای شوید که به کف طبقه متصل نمی باشد، باید به نحوه ای با دتایل خاصی اتصال بادبند به کف طبقات برقرار شود که در این صورت می توانید برای دیافراگم کردن طبقه از گرهها استفاده نمایید.
---------
92/4/9- ساناز: با سلام.اگر در کارگاه در اجرای یک ستون،از یک طبقه به بعد به علت نبود میلگرد از سایز بزرگتری بخواهند استفاده کنند،مثلا به جای12d25،از 10d28 استفاده کرد؟با توجه به عدم تقارن و احتمالا سخت تر شدن ستون بالاتر،آیا ایرادی نیست؟با تشکر فراوان::
---------
پاسخ: با سلام، میلگردها تاثیری بر سختی ستون ندارند و مشکلی نیست. تنها باید توجه شود که طول مهار میلگرد 28 بیشتر از 25 می باشد و بنابراین طول وصله میلگردها باید افزایش یابد.
---------
92/4/9- ساناز: با سلام.اگر در کارگاه به جای میلگرد AIII از AII در تیر بخواهند استفاده کنند،آیا بدون آنالیز میتوان تصمیم گرفت؟با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، امکان پذیر است ولی باید تعداد میلگردها افزایش یابد (1.33 برابر شود). از طرافی با توجه به افزایش تعداد میلگردها بحث فواصل و تراکم آرماتورها نیز مجددا باید چک شود.
---------
92/4/9- مریم واحدی: با سلام و سپاس حضور استاد ارجمند . آقای دکتر من دو ساختمان را با مشخصات یکسان در sap و etabs مدل نموده ام ( بارگداری و مقاطع یکسان ) ولی زمان تناوب دو مدل در دو نرم افزار متفاوت بدست می آید که در ساختمان کوتاهتر ( 5 طبقه )اختلاف خیلی کم ولی در دو ساختمان 8 طبقه اختلاف در حد 0.21 ثانیه می باشد ( ایبس 1.67 و سپ 1.88 ). علت این تفاوت در چه می تواند باشد ؟
---------
پاسخ: با سلام، در نرم افزار SAP تمامی اعضا را انتخاب کرده و از منوی
Assign - Frame - End(Length)Offsets
گزینه Automatic from Connectivity را انتخاب کرده و مقدار Rigid-zone factor را برابر 0.5 وارد کنید. همین کار را در ایتبس نیز انجام دهید.
---------
92/4/9- علی: با سلام ... اعمال بارهای حرارتی در کدام یک از سازه ها ضروری می باشد و ضابطه مربوط در کدامیک از بند های آیین نامه گفته شده ؟
---------
پاسخ: با سلام، در سازه هایی که طول آنها از یک حدی بزرگتر باشد باید آنالیز حرارتی انجام داد و یا به جای آنالیز حرارتی می توان درز انبساط قرار داد. در رابطه با سازه های بتنی به بند 9-9-7-2 مراجعه نمایید.
---------
92/4/8- سید رضا سیدی: با سلام واحترام خدمت شما وتشکر از جنابعالی بخاطر خدمات علمی با ارزشتون...خواستم بدونم که در برنامه ETABS چگونه میتوان در دو انتهای عضو اتصال نیمه صلب معرفی کرد . استاد گرامی خواهشمندم در صورت امکان مقداری جزیی تر پاسخ دهید..با تشکر..دانشجوی سال آخر سازه...
---------
پاسخ: با سلام، می توانید به همان طریقی که مفصل خمشی تعریف می کنید، عضو را انتخاب کرده و از طریق منوی
Assign- Frame/Line - Frame Releases/Partial Fixity
پس از فعال کردن M33، در قسمت Start و End به جای عدد صفر، سختی دورانی اتصال نیمه صلب را وارد نمایید.
---------
92/4/7/- دهاقین: ::با عرض سلام.در SAP14 ،قابلیت انتقال عکس العملهای تکیه گاهی به SAFE12، ایجاد گردیده است با این تفاوت نسبت به ETABS که، علاوه بر نیروی عمودی و لنگرها،نیروهای افقی را نیز انتقال می دهد و گره ها را بصورت RESTRAINT در SAFE نمایش می دهد.::1-آیا باید در پیRESTRAINTحذف شود؟2-آیا عکس العملهای افقی(با توجه به ایجاد حرکت افقی پی) حذف شود یا به طریقی اثر سختی افقی فنر معادل خاک لحاظ شود ؟::باسپاس
---------
پاسخ: با سلام، 1: بله پس از import کردن فایل تکیه گاهها را باید حذف نمایید.2: در طراحی پی ها از طریق منوی
Run/Advanced modeling options
گزینه
2D Plate-...
را فعال نمایید تا حرکت افقی نادیده گرفته شود.
---------
92/4/6- امیر کلانتری: با سلام خدمت استاد محترم:در خصوص کنترل ماکزیمم جابجایی طبقات در ایتبس بتنی پس از اصلاح سختی ستونها به 1 و تیرها به 0.5 زمان تناوب سازه در تمامی EX,EY,EXP,EXN,EYP,EYN باید تغییر یابد یا فقط EX,EY باید اصلاح گردد و سپس کنترل جابجایی صورت گیرد؟و اینکه آیا باید زمان تناوب سازه قبل از اصلاح سختیها با اعمال1.25 برابر دوره تناوب تجربی در UBC 94 باشد؟
---------
پاسخ: با سلام، برای کنترل دریفت در فاب خمشی بتنی:
1- یک فایل ایجاد کرده و سختی تیرها و ستونها را 1.5 برابر کنید
2- دوره تناوب سازه را در فایل جدید بخوانید
3- بدون توجه به محدودیت 1.25 برابر دوره تناوب تجربی، نیروهای زلزله (EX, EY, EXP,EXN, EYP, EYN) مجددا با دوره تناوب جدید محاسبه نمایید.
3- مجددا سختی تیرها و ستونها را کاهش داده (0.7 و 0.35) و نیروی های زلزله محاسبه شده در گام قبلی را به سازه وارد کرده و جابجایی را کنترل نمایید.
---------
92/4/6- حمید: با سلام و خسته نباشید ::من میخواستم بدونم با توجه به اینکه در ASCE7-10 و احتمالا ورژن های قبلی آن اثر ترکیب بارهای زلزله ویژه آورده شده است آیا این ترکیب بارها شامل ACI318-11 که هر دو بخشی از IBC2012 میباشند نیز میشود یا خیر به عبارتی آیا وقتی از مثلا ACI318-11 و یا ACI318-08 استفاده میشود آیا میبایست Special Seismic Load Effect را در Etabs فعال نمود یا خیر. سپاسگزارم
---------
پاسخ: با سلام، این گزینه جهت اصلاح ترکیبات بار لرزه ای می باشد و تاثیر دیگری ندارد. با توجه به اینکه ترکیبات بار را باید به صورت دستی تعریف نمایید (به جهت اینکه ضریب نیروی زلزله 1.4 می باشد)، فعال کردن این گزینه در سازه های بتنی ضرورتی ندارد. غیر فعال کردن این گزینه تاثیری بر کنترل ضوابط لرزه ای توسط نرم افزار ایتبس ندارد و جای نگرانی نیست.
---------
92/4/3- مهدی: درود::آیا برای تر
***************************************
92/5/30- رضا: سلام:سیستم ستون بتنی و دال بتنی (بدون تیر) چه نوع سیستمی هست؟ سیستم قاب ساده در نظر گرفته میشه؟ یا چیز دیگه ای؟ ::
---------
پاسخ: با سلام، چنین سیستمی قادر به تحمل بار جانبی نیست و لازم است در برخی از دهانه ها از دیوار برشی استفاده شود تا بار جانبی را تحمل کند.
---------
92/5/29-رضا: با سلام و عرض ادب. ایا اعمال گزینه fram insertion point در نرم افزار جهت انالیز و طراحی صحیح است یا خیر لطفا توضیح بیشتری در این زمینه بفرمایید. با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، نرم افزار ETABS آکس قرار گیری تیرها را در بالای تیر و ستونها را در مرکز آن در نظر می گیرد که پیش فرض مناسبی است و نیازی به تغییر آن نیست.
---------
92/5/27- لیوک خلچ: سلام آقای دکتر سلام گرم مارا از دیار مردم سخت کوش جنوب پذیرا باشید. استاد من در Safe8 یک پی نواری مدل کردم. اینطور که شنیدم این ورژن نرم افزار آرماتور عرضی پی را طراحی نمیکند. لطفا یک روش ساده و حتی بسیار محافظه کارانه برای طراحی خاموتها بیان کنید. در ضمن پی گسترده خاموت نیاز نداره؟ با تشکر از اهواز
---------
پاسخ: با سلام، معمولا ضخامت پی را چنان در نظر می گیرند که نیاز به خاموت نداشته باشد، آنچه که به عنوان آرماتورهای عرضی در بالا و پایین پی منظور می شود باید بر اساس حداقل آرماتور حرارتی لازم تعیین شوند. در برخی نقاط از پی خمش عرضی نیز خواهیم داشت که در این صورت به جای استفاده از ضوابط مربوط به آرماتور حرارتی باید بر اساس خمش وارد شده، مقدار آرماتور عرضی تعیین شود که ممکن آرماتور حداقل خمشی حاکم شود. در نرم افزار SAFE می توان با ترسیم نوارهای عرضی مقدار آرماتور عرضی لازم را بدست آورد.
---------
92/5/25- نیما بانکی: سلام آقای دکتر::1-چطور میشه در etabs دو تراز base مدل کرد؟ (آخه در یک پروژه مسکونی که زیر زمین دارد، قسمتی از فونداسیون در تراز همکف و قسمتی در تراز زیر زمین قرار دارد.)::2- چطور میشه به safe منتقل کرد؟::با تشکر فراوان.
---------
پاسخ: با سلام، در ایتبس که مشکلی خاصی نداریم. به راحتی می توانید در هر گرهی که لازم است تکیه گاه قرار دهید. در انتقال به SAFE باید ترازها را جدا گانه انتقال دهید. یعنی یک بار تراز Base را انتقال دهید و بار دیگر تراز بالای آن را. سپس بسته به نوع طرح فونداسیون می توانید آنها را جداگانه طراحی کنید و یا اینکه با هم ترکیب کنید. اگر اختلاف تراز کم باشد معمولا پی ها را با پی شیب دار به هم متصل می کنند که در این صورت باید دو فایل را یکی کنید. در SAFE12 امکان کپی کردن نقاط از یک فایل به فایل دیگر وجود دارد. در SAFE8 نیز باید فایلهای متنی را در Notepad باز کرده و دستی نقاط را از یکی از فایلها به دیگری منتقل نمایید (کاری وقت گیر بوده و باید برای بار اول از یک فرد آشنا کمک بگیرید). در صورتی که اختلاف تراز زیاد باشد و یا به دلیل فاصله کم دهانه ها امکان استفاده از پی شیب دار نباشد. معمولا دیوار بتنی کار می کنند که در این صورت می توانید پی ها را جداگانه مدل نمایید.
---------
92/5/25- حمید: با سلام از این که وقت میذارید و جواب ما رو میدید ممنونم چند سوال داشتم لطف کنید جوابشونو به من بدید.1- چرا حداقل درصد میلگردهای افت وحرارت برای میلگردهای با تنش جاری شدن بالاتر کمتر است؟ 2- چرا در به دست اوردن حداقل ارتفاع تیر ویا دال یک طرفه اگر از فولاد با fy بالاتر استفاده شود ضخامت عضو افزایش می یابد؟
---------
پاسخ: با سلام، 1: با افزایش تنش تسلیم فولادها، مقاومت آنها بیشتر شده و می توان مساحت معادل کمتری قرار داد. 2: حداقل ارتفاع تیر بر اساس خیز تیر تعیین می شود. خیز تیر نیز بستگی به ممان اینرسی مقطع تبدیل یافته تیر دارد که در آن هرچه مساحت میلگردهای کششی بیشتر شود ممان اینرسی نیز بیشتر خواهد بود. آیین نامه می داند که با افزایش Fy، طراح از مساحت میلگرد کمتری استفاده خواهد کرد و به جهت کاهش مساحت میلگرد، ممان اینرسی نیز کاهش خواهد یافت. بنابراین برای جبران این کاهش، می گوید ارتفاع مقطع کمی افزایش یابد.
---------
92/5/24- مهدی یگانه زاده: سلام و درود خداوند بر شما و گفتار شما. درکتابهای درسی داریم که جهت محاسبه نیروی زلزله می بایستی جرم سازه درترازهرطبقه رابدست آوریم .جرم سازه هم بااحتساب نصف طبقه بالایی ودر نظرگرفتن نصف طبقه پایینی بدست می آید.چنانچه دوطبقه داشته باشیم که یکی به ارتفاعh1 ودیگری h2باشد آیابرنامه های طراحی sap/etabs قادربه تشخیص این دوارتفاع جهت بدست آوردن جرم طبقات هستند.ویابایدبه صورت دستی حساب ولحاظ شود
---------
پاسخ: با سلام، در نرم افزار اجزایی که مدل می شوند (مثلا ستونها و یا دیوارهای برشی و یا بادبند) در محاسبه وزن لرزه ای هر طبقه به صورت اتوماتیک نصف بار آنها برای طبقه بالا و نصف دیگر برای طبقه پایین منظور می شود و جای نگرانی نیست. ولی دیوارهای پیرامونی (غیر بتنی) در نرم افزار مدل نمی شوند و وزن آنها به صورت بار گسترده بر تیر زیر آن (توسط کاربر) محاسبه و وارد می شود. بنابراین عملا کل وزن دیوار را به طبقه زیرین خود وارد کرده ایم و نرم افزار نیز آنرا به عنوان وزن طبقه منظور می کند ( که نادرست است). برای اصلاح این مورد یک بار از نوع other با نام wall یا Mass تعریف کرده و برای اصلاح تفاوت بارهای دیوار از آن استفاده می کنیم. برای آشنایی با نحوه عمل، به جزوه راهنمای گام به گام انجام پروژه های فولاد و بتن مهندس جعفری در همین سایت مراجعه نمایید.
---------
92/5/23- رهبری: سلام آقای دکتر::ببخشید در طراحی ستون در etabs برای حالت حد نهایی(LRFD) مقاطع دوبل ستون ها رو چطور به نرم افزار تعریف می کنیم؟::اگر به روش SD section باشه که می گن تو این روش نرم افزار فشردگی مقطع رو کنترل نمی کنه؟::حالا روش کار قطعی چی هستش؟::خیلی ممنون می شم اگه جواب بدین.
---------
پاسخ: با سلام، باید آنرا با یک مقطع غیر SD معادل نمایید. برای این کار می توانید از نرم افزار proper استفاده نمایید. این نرم افزار به صورت فایل excel نیز موجود است. و قادر است یک فایل با پسوند pro تولید نماید (همانند فایل های خود ETABS) که نرم افزار مقاطع را فشرده منظور نماید. این نرم افزار را می توانید در سایت ایران سازه جستجو نمایید.
---------
92/5/21- مهدی: با سلام::آیا مقطع اجرایی یک دیوار برشی که بصورت یکنواخت در ایتبس مدل شده است مثلا 2 متر طول و به عرض 35 سانتیمتر همانند مقطع مدل شده میباشد یا با توجه به اینکه در ایتبس دیوار آکس به آکس مدل میشود طول مقطع اجرایی کمی بزرگتر درنظر گرفته میشود مثلا دیوار مدل شده به طول 2 متر در اجرا حدودا 2.4 میشود
---------
پاسخ: با سلام، اگر از روش general reinforcing pier section استفاده نمایید، مقطع دیوار به صورت دقیق و با ابعاد واقعی منظور می شود و نیازی به تغییر نخواهد بود.
---------
92/5/18- الناز: با سلام و تشکر از زحمات استاد گرانقدر::استاد ایا در etabs در قسمت بارگذاری برای اسانسور هم بارگذاری انجام می دهیم ؟ و اگر انجام میدهیم نحوه محاسبه بار اسانسور و اینکه در کدام قسمت سازه وارد میکنیم .با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، وزن کل آسانسور و ملحقات آن را در جهت اطمینان به تیرهای (یا اگر به ستون متصل است، به ستونهای) طبقه آخر وارد نمایید. در سازه های مسکونی کوچک، به حداقل بار می توانید بار کل را 1.5 تن فرض کرده و با احتساب ضریب ضربه دو، کل بار را 3 تن منظور نمایید. بدین ترتیب این بار را به چهار قسمت تقسیم کرده (750 کیلوگرم) و به چهار گوشه آسانسور (به تیرهای اصلی) وارد نمایید.
---------
92/5/15- رضا نیک محمدی: با درود و سلام:: آقای دکتر ببخشید یه سوالی راجع به بار دیوار جداگر راهپله از پذیرایی و سربار تیغه بندی داشتم. تو اکثر کلاسهای آموزش ایتبز یا اکثر دوستان من، میان به کل کف های ساختمان سربار تیغه بندی به اندازه 100 کیلوگرم بر متر مربع میدن و دیگه هیچ دیوار یا تیغه دور راهپله را در مدل ایتبز وارد نمیکنند آیا این کار صحیح است یا یک عرف مهندسی است؟ واینکه این عدد 100 نیز یک عرف مهندسی است؟
---------
پاسخ: با سلام، عدد 100 در بند 6-2-2-3 مبحث 6 آمده است. دیوارهایی که وزن متر مربع آنها کمتر از 150 کیلوگرم برمترمربع می باشد، به صورت گسترده بر کف درنظر می گیریم(بند 6-2-2-5 مبحث ششم). دیوارهای اطراف راه پله اگر 20 سانتی اجرا شوند ( که معمولا اینگونه می باشد)، وزنشان بیشتر از 150 خواهد بود و باید مانند دیوارهای پیرامونی به صورت بار گسترده بر تیر زیر آن وارد شود و نباید آن را معادل سازی کرد. در کف طبقات نیز اگر تیغه ها (10 سانتی) زیاد باشد، ممکن است وزن مترمربع وارد بر کف معادل آنها بیشتر از 100 باشد. مثلا اگر در یک کف به ابعاد 5 متر در 10 متر، طول کل تیغه ها برابر 15 متر باشد. با فرض ارتفاع تیغ ها برابر 3 متر و وزن مترمربع سطع دیوار برابر 150 کیلوگرم بر متر مربع، وزن معادل وارد بر کف برابر خواهد بود با:
q= (15*3*150)/(5*10)=135.
در این صورت به جای بار 100 باید بار معدل تیغه ها را برابر 135 منظور نمایید.
---------
92/5/15- محمد طلاپسند: با سلام و آرزوی سلامتی برای استاد:: میشه برای رفع مشکل فشردگی لرزه ای مقاطع فولادی در روش LRFD توی تنظیمات آیین نامه Ignore seismic code رو yes بزنیم؟ آیا در این صورت باز ضوابط لرزه ای کنترل میشه تا بعداً فشردگی مقطع را دستی بررسی کنیم؟(عنایت داشته باشید که Ignore special seismic load در حالت No است.) با تشکر از تمام زحمات شما
---------
پاسخ: با سلام، در صورت غیر فعال کردن این گزینه ضوابط لرزه ای (از جمله فشرده بودن) توسط نرم افزار کنترل نخواهد شد. و شما باید دستی این ضوابط را کنترل نمایید. از جمله مهمترین این ضوابط می توان به بند 10-3-8-1-2-4 و نیز بند 10-3-6-1 اشاره کرد.
---------
92/5/15- جواد پیشه زاد: با عرض سلام حضور استاد عزیزم. آیین نامه 2800 در قسمت پیکربندی سازه ای بند 1-5-3 میگه فاصله مرکز جرم از مرکز سختی از 5 درصد بعد ساختمان کمتر باشه ولی در قسمت پلان منظم بند 1-8-1-1-ب این مقدار رو 20 درصد بعد ساختمان معرفی میکنه. حالا تکلیف ما چیه؟ با کدوم یک کنترل کنیم که سازه منظم است یا نامنظم تا در صورت نامنظمی 30 درصد نیروی زلزله جهت متعامد رو به ترکیب بارها اضافه کنیم. با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، اولا بند1-5-3 تنها یک توصیه می باشد و ربطی به منظمی یا نامنظمی سازه ندارد. معیار منظم بودن همان بند 1-8-1 می باشد. دوما در سازه های منظم نیز (طبق بند 2-1-4 ب) در بیشتر سازه ها عملا ملزم به منظور کردن زلزله 30 درصد هستیم (چه منظم و چه نامنظم). برای مثال اگر هر دو جهت قاب خمشی( فولادی یا بتنی) باشد، تمامی ستونها در محل تقاطع دو سیستم باربر جانبی بوده و زلزله 30 درصد باید اعمال شود.
---------
92/5/14- سعید رسولی: سلام. لطفا در مورد نحوه به دست آوردن فشار خاک پشت ديوار حائل زیرزمین ساختمان جهت طراحی آن توضیح دهید و اگر کتابی در این مورد موجود می باشد معرفی نمایید. (در مورد طراحی آن در کتاب بتن مهندس طاحونی گفته شده که اگر از چهار طرف به تیر، ستون، و فنداسیون اتکا داشته باشد می توان به صورت دال دوطرفه طراحی نمود)
---------
پاسخ: با سلام، فشار پشت خاک بر اساس نوع خاک منطقه متغیر است و بر اساس گزارش مکانیک خاک تعیین می شود. در صورت غیاب گزارش، به صورت "تقریبی" می توان ضریب K0 را برابر 0.5 درنظر گرفته و با فرض اینکه وزن مخصوص خاک 2 تن بر متر مکعب باشد (که این خود نیز بستگی به خاک محل و اشباع بودن یا نبودن آن دارد)، می توان مقدار تقریبی فشار جانبی را محاسبه کرد. با این فرضیات تقریبی برای مثال اگر ارتفاع زیرزمین 4 متر باشد، یک بار مثلثی خواهید داشت که حداکثر فشار در پایین دیوار برابر 4 تن بر مترمربع دیوار خواهد بود.
---------
92/5/12- هادی: سلام استاد.میشه سر فصل های دروس تحلیل سازه و مقاومت مصالح که در کنکور ارشد مورد سوال قرار میگیرن رو به ما معرفی بفرمایید.با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، سرفصل ها همان سرفصل های دروس تحلیل 1 و مقاومت 1 می باشد که سرفصل های آن را می توانید از همین سایت از قسمت سرفصل ها دانلود نمایید.
---------
92/5/12- حمیدرضا جوانمرد: باسلام. درسازه هاییکه در دوجهت خمشی هستند آیا کنترل قانون 100-30 (یعنی صد درصد نیروی جانبی همراه با سی درصد در راستای دیگر) برای ستونها باید انجام شود یا نیازی نیست.چرا که اگر پاسخ مثبت باشد بدان معناست که همواره در تمامی سازه ها با هر نوع سیستم مقاوم در برابر زلزله باید این کنترل صورت بگیرد باتشکر12/5/92
---------
پاسخ: با سلام، بلی طبق بند 2-1-4 استاندارد 2800 برای تمامی ستونهایی که در محل تقاطع دو سیستم باربر جانبی قرار دارند، باید زلزله 30 درصد متعامد منظور شود. در سازه هایی که هر دو جهت قاب خمشی هستند، عملا تمامی ستونها در دو جهت جزئی از سیستم باربر جانبی هستند و باید زلزله 30 درصد را اعمال نمود. البته در ادامه این بند یک تبصره وجود دارد (تبصره 1) که برای ستونهای با نیروی محوری کم استثنا قائل می شود.
---------
92/5/12- یوسفی: با سلام خدمت استاد گرامی. از شما بابت زحماتتان متشکرم::استاد در طرح سازه های فولادی به روش تنش مجاز فرق بین ترکیب بار وِیژه و ترکیب بار زلزله تشدید یافته چیست؟ آیا این دو اصلا با هم فرق دارند و چه اعضایی باید با آنها طراحی شود؟ لطفا مثل همیشه کاملا راهنمایی بفرمائید.::با تشکر فراوان
---------
پاسخ: با سلام، ترکیب بار عادی، همان ترکیب بارهایی می باشد که در مبحث 6 و نیز ص 15 مبحث دهم آمده است. این ترکیب بارها در طراحی "تمامی" اعضا و بخشهای سازه باید کنترل شوند. در اعضای خاصی و موارد خاصی علاوه بر ترکیب بارهای عادی، ترکیب بارهای ویژه لرزه ای نیز باید کنترل شوند. برای مثال ستونهایی که نیروی محوری آنها از یک حدی زیادتر باشد، طبق بند 10-3-6-1 مبحث دهم باید برای ترکیب بارهای لرزه ای نیز کنترل شوند. علت این کنترل مضاعف این است که ستونهای فلزی تحت اثر فشار خالص شکل پذیری کمتری داشته و ضربه زلزله وارد بر آنها بیشتر خواهد بود.
---------
92/5/11- سینا: با سلام.در ساختمان های اسکلت فلزی مهاربندی شده معمولا یکی از ستون های متصل به بادبند نیروی بلندشدگی یا آپلیفت داریم.مقدارمجاز نیروی بلندشدگی برای کنترل آن چقدراست؟؟؟با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، حداکثر کشش ستون بر اساس بند 9-17-4-2-3 مبحث نهم تعیین می شود. البته موارد دیگر نیز باید کنترل شوند. برای مثال بولتهای ورق پای ستون باید قادر به تحمل این کشش باشند و طول مهار کافی در پی داشته باشند.
---------
92/5/11-امید گلرخ: با سلام خدمت استاد گرامی، در خصوص طراحی صفحات گوشه در بادبندهای ضربدری، اگر ضابطه 2t را بخواهیم رعایت کنیم صفحات با ابعاد بزرگی طرح می شوند.پس ما مجبوریم از سخت کننده استفاده کنیم، حال سوال اینجاست برای طراحی این سخت کننده ها ازچه مرجعی می بایست استفاده کنیم. با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، مطابق شکل ص 393 مبحث دهم، خط تسلیم رسم شده ورق اتصال را به دو ناحیه تقسیم می کند: 1-نیمه متصل به بادبند 2- نیمه متصل به تیرو ستون. در نیمه متصل به بادبند نیازی به سخت کننده نمی باشد. در نیمه متصل متصل به تیرو ستون نیز در بیشتر موارد نیازی به سخت کنند نخواهد بود و اگر زاویه به گونه ای باشد که نیاز به سخت کنند باشد (طبق تحقیقات پروفسور آستانه نسبت طول آزاد به ضخامت ورق باید کمتر از 22 باشد)، ضوابط آیین نامه برای ابعاد این سخت کننده نداریم (من ندیده ام). وظیفه این سخت کننده تنها جلوگیری از کمانش ورق اتصال است و نیروی خاصی بر آن وارد نمی شود. به عنوان یک توصیه می توانید ضخامت سخت کننده را برابر نصف ضخامت ورق اتصال و عرض آنرا 10 تا 15 برابر ضخامت سخت کننده درنظر گیرید.
---------
92/5/10- خالدی: با عرض سلام و احترام::در پروژه فولاد من کنسول وجود دارد که شامل بار قائم می شود. در ترکیبات بارگذاری اثر نیروی قائم را اعمال کرده ام. حال چگونه این نیروی قائم را به کنسول ها اعمال کنم؟::منبع مناسبی برای این جوابم پیدا نکردم. اگه ممکنه به صورت گام به گام نحوه اعمال بار قائم در ایتبس را بیان نمایید.::خیلی خیلی ممنون
---------
پاسخ: با سلام، پس از تعریف بار EV در قسمت static load case و نیز منظور کردن آن در ترکیب بارها، باید بر اساس بارهای مرده و زنده بالکنها، بار قائم را طبق بند 2-3-12-2 استاندارد 2800 وارد نمایید. برای مثال اگر A=0.35 و ضریب اهمیت برابر یک باشد و مجموع بار گسترده زنده و مرده بالکن (بدون ضریب) برابر 1000 کیلوگرم بر متر مربع باشد. در این صورت باید یک بار گسترده برابر با 490 کیلوگرم بر مترمربع و از نوع بار EV به کف بالکن اعمال نمایید (دقیقا همانطور که بار مرده و زنده را به کف اعمال کردید). همچنین اگر در کناره های بالکن بار مرده دیوار قرار داده اید (بار گسترده بر روی تیر کنار بالکن)، باید یک بار گسترده از نوع EV به تیر کناری نیز اعمال نمایید. خلاصه اینکه هر جا که بارهای مرده و زنده را اعمال کرده اید، EV نیز باید اعمال نمایید.
---------
92/5/10- محمد: با سلام خدمت استاد گرامی::در صورتی که در یک جهت نیروی شلاقی داشتیم و در جهت دیگر نداشتیم آیا می توانیم در ایتبس برای جهتی که نیروی شلاقی دارد از UBC94 و برای جهتی که نیروی شلاقی نداریم از User Coefficent استفاده کنیم؟::ممنون میشم اگه راهنمایی کنید.
---------
پاسخ: با سلام، بلی مشکلی نیست. زلزله های استاتیکی دو جهت متعامد مستقل از هم بوده و می توانید جداگانه به هر روش دلخواهی هر کدام را تعریف نمایید.
---------
92/5/9- مهدی: با سلام -در etabs هنگام گرفتن ارماتور برشی در قسمت shear reinforcing در اکثر ستونها به جز چند تا بقیه صفر اند .بی زحمت دلیلش رابفرمایید
---------
پاسخ: با سلام، در صورتی که نیروی برشی موجود کمتر از نصف مقاومت برشی بتن ستون باشد، مقدار آرماتور برشی صفر اعلام می شود. این به این معنی است که از لحاظ نیروی برشی موجود نیاز به تنگ نیست. ولی باید توجه داشته باشید که وظیفه تنگ ها در ستون تنها تحمل برش نمی باشد. تنگها باید مانع از کمانش آرماتورهای طولی ستون شوند و برای این منظور آرماتورهای طولی یک درمیان باید توسط تنگها مهار شوند. علاوه بر این تنگها بتن ستون را محصور کرده (در آغوش گرفته) و شکل پذیری آن را افزایش می دهند. بنابراین حضور آنها (چه برش داشته باشیم و چه نداشته باشیم) الزامی است. در صورتی که برش کم باشد و اعداد در نرم افزار صفر اعلام شوند، باید حداقل مقادیر آیین نامه ای را قرار داد.
---------
92/5/9- امیر: با عرض سلام در مورد طراحی کف ستون زیر ستون فولادی مدفون در دیوار برشی با توجه به زیاد بودن نیروی محوری توضیح بدین تشکر.
---------
پاسخ: با سلام، ضابطه خاصی ندارد. با افزایش نیروی فشاری، نیروی وارد بر بتن زیر ورق افزایش می یابد که برای کاهش آن باید ابعاد ورق پای ستون را افزایش دهید. اگر هم کشش بالاست، باید تعداد (یا مساحت) بولت های ورق را افزایش دهید و همچنین به مهار این بولت ها در بتن پی توجه نمایید.
---------
92/5/9- علی: سلام ::در سایت ایران سازه ازاقای مهندس جعفری نقل شده است که :در طراحی بادبندیای ضربدری ضریب کمانش برای جهت اصلی عدد 0.5 است که این ضریب توسط خود برنامه در نظر گرفته میشود و نیازی به اعمال دوباره آن توسط کاربردر نرم افزار ایتبس نیست که در برخی موارد به اشتباه دوباره توسط مهندسین لحاظ میشود که این مساله باعث میشود که ضریب کمانش به جای عدد 0.5 عدد 0.25 در نظر گرفته شود. ::ایا این جمله درسته؟
---------
پاسخ: با سلام، بلی همینطور است. در قسمت overwrite اعضای بادبند، ضریب مربوط به Unbraced length ratio(Major) به صورت پیش فرض ضریب 0.5 درنظر گرفته می شود. طول موثر بادبند به صورت زیر محاسبه می شود:
Le=Unbraced length ratio(Major)*Effective length factor(K Major)
محاسبه می شود که اگر هر دو را برابر 0.5 وارد کنید، نتیجه برابر 0.25 خواهد بود.
---------
92/5/9- سید محمود مظلومی: با سلام و عرض ادب حضور استاد ارجمند؛::::آیا به علت محدودیت ایجاد شده ناشی از قطع و بریدن میلگرد های انتظار ستون،اجرای الحاقی طبقه آخر یک سازه بتنی بصورت فولادی میسر می باشد؟در صورت جواب مثبت،چگونه می توان اتصال ستون بتن آرمه را به ستون فلزی تامین کرد؟ضمناً در صورت جواب منفی، آیا می توان جهت اتصال میلگردهای کوتاه شده ستون زیرین به میلگردهای ستون طبقه الحاقی،در پای %D
---------
پاسخ: با سلام، بلی امکان پذیر است. می توانید از کاشت آرماتور استفاده نمایید (با شرکت هایی که در زمینه مقاوم سازی فعال هستند از نزدیک مشاوره نمایید). پس از کاشت آرماتور بر روی ستون موجود، هم می توانید به صورت بتنی ستون اجرا نمایید و یا یا اینکه یک ورق نصبی فولادی (همانند baseplate) با استفاده از آرماتورهای کاشته شده اجرا کرده و ستون فولادی جدید را به آن جوش دهید.
---------
92/5/9- حمید: با سلام خدمت استاد محترم::اگر در طبقه بام میلگرد ستون بصورت مستقیم بوده وطول مهاری هم درتیر رعایت شده باشد نیاز به خم است ::بطور کلی ضابطه اتصال تیر به ستون در تراز بام در سازه های با شکل پذیری متوسط به چه شکل است وایا خم 90 درجه که مشکلات اجرایی دارد الزامی است؟ با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، امکان مهار آرماتورهای انتهایی بدون استفاده از قلاب عملا غیر ممکن است و برای مهار مناسب آنها باید خم شوند.
---------
92/5/2- هومن: با سلام خدمت آقای دکتر حسین زاده::از چه مراجعی برای محاسبه نسبت پهنا به ضخامت حالات مختلف جدول B4.1 آیین نامه فولاد آمریکا و مبحث دهم و یا در واقع محاسبه ضریب کمانش ورق استفاده شده است چون مراجعی که من دارم مانند کتاب سالمون K ورق منطبق با حالت غیر فشرده می باشد.همچنین برخی از ردیفهای مبحث دهم با AISC مطابقت ندارد و یا در آن ذکر نشده مانند حالت 10(جان قطعات تحت اثر مشترک فشار حاصل از ..)
---------
پاسخ: با سلام، قسمت ASD برگرفته از AISC-ASD1989 می باشد و با مقادیر این آیین نامه تطابق دارد. قسمت حد نهایی مبحث دهم نیز برگرفته از AISC-LRFD2005 می باشد و با آن تطابق دارد. تنها اشتباه رخ داده در مبحث دهم در حالت 1 و 2 مربوط به صفحه 155 مبحث دهم ایران می باشد که با AISC2005 تطابق ندارد. در پیشنویس ویرایش جدید مبحث دهم این مورد بر اساس AISC اصلاح شده است.
---------
92/5/1- حیدری: با سلام. برش پانچ فونداسیون سازه فلزی 8طبقه در بعضی نقاط به 4.5 رسیده. افزایش مقطعی عمق فونداسیون و یا تعبیه شمع هم پاسخگو نبود. خواستم ببینم راه حل شما در این مورد چیست؟ ممنون از حوصله جنابعالی
---------
پاسخ: با سلام، نرم افزار SAFE8 در محاسبه برش پانچ مشکل دارد و اشتباه محاسبه می کند. برش پانچ را دستی چک کنید و یا از SAFE12 استفاده نمایید.
---------
92/5/1- محسن محشورا: با سلام.ایا می توانیم میلگردهایی که از ستون طبقه پایین در ستون طبقه بالا امتداد پیدا نمیکنند و وصله نمیشوند را در سقف با قلاب خم کنیم وبتن سقف را بریزیم؟اینطوری میلگردهای اضافی از ستون پایین آیا مهار میشوند؟
---------
پاسخ: با سلام، در صورت استفاده از قلاب، طول لازم برای گیرداری کاهش می یابد. در این حالت طبق بند 9-18-2--7-1 میلگردی که قطع می شود باید حداقل به اندازه 20 برابر قطر میلگرد از انتهای ستون ادامه یابد و سپس خم شود. بنابراین عملا خم کردن میلگرد غیر منطقی می باشد و بهتر است ادامه یابد.
---------
92/5/1- مهناز محمدی: سلام. می خواستم بدونم اگه ساختمانی با طول 45 متر داشته باشیم آیا باید در بین آن درز انقطاع بگذاریم؟ کلا وقتی طول ساختمان زیاد است هر چند متر درز لازم است؟
---------
پاسخ: با سلام، بله در سازه های بتنی طبق بند 9-9-7-2، در سازه با طول زیاد دو راه بیشتر ندارید: یا باید از درز انقطاع استغاده نمایید و یا اینکه بارگذاری حرارتی را در بارهای وارد بر سازه منظور نمایید که در این حالت نیازی به درز انقطاع نخواهد بود.
---------
92/4/29- نوشین حسن پور: سلام آقای دکتر طاعات و عباداتتون قبول:: من در ایتبز یه سازه فولادی مهاربندی شده رو مدل کردم. تمامی کفها 400kg/m^2 بار مرده و 200kg/m^2 بار زنده دارند(بار دیوار 600). وقتی باASD89 طراحی انجام میدم(با ترکیب بارهای پیش فرض برنامه)اکثر تیرها مشکل خیز دارن طوریکه ترکیب بار تعیین کننده خیز است.طول دهانه تیرها هم 4 یا 5 یا 5.5 متر است. بنظر جنابعالی این مشکل طبیعی است؟ آیا بار مرده من زیاد است؟
---------
پاسخ: با سلام، در چنین تیرهایی معمولا مقاومت تعیین کننده است و خیز تعیین کننده نیست. احتمالا در وارد کردن اعداد اشتباه کرده اید. مثلا ممکن است مدول الاستیسیته را کمتر وارد کرده باشید و یا اینکه تنش تسلیم فولاد را بالاتر از 2400 وارد کرده باشید.
---------
92/4/27- حجازی: با سلام.باتوجه به بند9-10-8-4در تحلیل سازه باید سختی خمشی وپیچشی اعضای ترک خورده به نحو مناسب محاسبه ومنظور گردد.مثلا در قابهای مهار نشده سختی تیرهامعادل 35/.باید در نظر گرفت شود.اما در این بند مشخص نشده که سختی خمشی را می توان کاهش داد یا سختی پیچشی وآیا می توان برای هر دو مورد این کاهش را در نظر گرفت.با توجه به راهنمای ابا ضریب کاهش سختی پیچشی تیرهاحتی15/.نیز پیشنهاد شده.
---------
پاسخ: با سلام، بلی به دلیل ترک خوردن تیر، هم سختی پیچشی و هم سختی خمشی تیر کاهش می یابد و همانگونه که خودتان اشاره کردید، برای پیچش ضریب 0.15 و برای خمش ضریب 0.35 مناسب می باشد. البته در قابهای مهار شده این مقادیر 1.5 برابر درنظر گرفته می شود. همچنین طبق بند 9-12-11-2 در صورتی که مقدار پیچش فراتر از مقدار عنوان شده در این بند باشد می توان برای کاهش مقدار آن ضریب پیچش را حتی از 0.15 نیز کمتر درنظر گرفت.
---------
92/4/26- علی: سلام::1-ایا ساختمانها با سقفهای پیش تنیده ویا سقفهای کوباکس که درانها تیرها حذف میشود، شامل بند ت صفحه 75 مبحث ششم میشوند؟::2-درسقهای کامپوزیت جهت صحیح نصب برشگیر ناودانی به چه صورتی است واصلا مهم است یا نه؟::3- درست است که حتما باید در دو طرف تیر دال وجود داشته باشد تا ایتبس ان تیر را مرکب طراحی نماید؟::4-چرا در سازههای مهاربندی شده با سقف کامپوزیت شاهتیرها وکشها را مرکب طراحی نمیکنند؟
---------
پاسخ: با سلام، 1- با سقف کوباکس آشنا نیستم ولی در مورد سقف پیشتنیده باید رعایت شود. 2- جهت نصب در کتب فولاد آمده است ( در جزوه فولاد ارشد بنده نیز آمده است). در صورت رعایت جهت ناودانی ها (برشگیرها) هنگامی که تیر تغییرشکل می دهد، بتن در داخل ناودانی محصور شده و مقاومت و سختی آن افزایش می یابد و در نتیجه درگیری بیشتری بین تیر فولادی و دال بتنی ایجاد می شود. بهتر است رعایت شود. 3- خیر. ایتبس تیرهای لبه را نیز می تواند به صورت کامپوزیت طرح دهد (و تنها نصف دال را منظور کند). ولی توصیه بنده این است که خود کاربر این تیرها را به جهت عدم اطمینان از بتن ریزی کامل در لبه، به صورت تیر غیر کامپوزیت طراحی کند. 4- در رابطه با شاهتیرها، اگر تیر اتصال گیردار به ستون داشته باشد، در قسمتی از تیر لنگر منفی بوده و عملا بتن دال غیر موثر است. علاوه بر این در ناحیه بحرانی دو انتهای تیرهای گیردار اجازه استفاده از برش گیر را نداریم ( بند 10-3-4-3). در رابطه با شاهتیرهایی که به صورت دوسرمفصل به سازه متصل هستند می توان آنها را مختلط در نظر گرفت. البته بنده به شخصه ترجیح می دهم که تیرهای اصلی را (چه مفصلی و چه گیردار) به جهت اهمیت آنها مختلط درنظر نگیرم.
---------
92/4/25- جوانبخت: سلا آقای دکتر-آقای دکتر میخواستم بدونم در پرورِه بتن در انتخاب تیر و ستون ما باید حتما عرض تیر را با ستون یکی قرار دهیم یاخیر لزومی ندارد فقط صرفا برای زیبایی بعد کار است؟چون در سازه فولادی عرض تیر حداقل باید 5سانت برای اینکه جوشکاری بهتر و راحتر انجام شود کوچکتر فرض میکنیم میخواستم بدونم چنین فرضی هم در ساختمان بتنی وجود دارد یا خیر؟ با تشکر فراوان از پاسخ های شما
---------
پاسخ: با سلام، در سازه های بتنی به جهت راحتی در قالب بندی می توان تیر را هم عرض ستون طرح داد (البته در صورت امکان و اجباری نیست). در سازه های فولادی ولی چنین بحثی وجود ندارد. اگر تیر فولادی به "بال ستون" به صورت "مفصلی" متصل است که هیچ محدودیتی در عرض بال تیر نداریم. اگر به صورت "مفصلی" به "جان ستون H شکل" متصل می شود، بهتر است کمی کوچکتر از جان ستون باشد تا بتواند داخل آن قرار گیرد. اگر اتصال "گیردار" به "بال ستون" دارید، با توجه به فرم شکل کله گاوی (ورق روسری اتصال گیردار) باید عرض بال تیر کوچکتر مساوی عرض بال ستون باشد.
---------
92/4/25- نیره بابایی: سلام آقای دکتر. مرسی از زحماتتون. لطفاً تفاوت طراحی زیر رو بیان کنید: طراحی براساس:1- مقاومت 2- ظرفیت 3- سطح عملکرد 4- دریفت. مورد سوم خیلی برام مهمه. لطفاً اونو از بقیه بیشتر توضیح بدین و بگین کجا استفاده میشه؟ کلاً هر چهارتا کجا استفاده میشه؟(شرمندم که سوالم طولانی شد) من دراین ماه مبارک رمضان برای شما که برای جامعه علمی کشور بی هیچ منتی زحمت میکشید بهترینها را آرزو میکنم. تشکر
---------
پاسخ: با سلام، تشریح کامل موارد در اینجا میسر نیست. روش سوم در بررسی سازه های موجود (بحث مقاوم سازی) استفاده می شود. و با توجه به وقت گیر بودن این روش، در طراحی سازه های جدید از آن استفاده نمی شود. به کتاب "طراحی و بهسازی لرزه ای سازه ها بر اساس سطج عملکرد" نوشته مهندس تقی نژاد مراجعه نمایید.
---------
92/4/25- جعفر نوحی: با سلام و قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارک رمضان. استاد عزیز در سازه های فولادی برای ما شکل پذیری مهم است یا داشتن مقاومت بالا؟ منظورم این است که سازه سیستم خمشی داشته باشد تا در مقابل زلزله تغییرشکل های زیاد داده و با این تغییرشکل انرژی زلزله را جذب کن ویا اینکه سازه به قدری قوی و سفت وسخت باشد(مثل قاب حمشی با تعداد زیادی مهاربند) که اصلا تکان نحورد. کدامیک بهتر است؟
---------
پاسخ: با سلام، ایده ال این است که سازه دارای مقاومت بالا و شکل پذیری بالا باشد. ولی در عمل هرگاه بخواهیم مقاومت سازه را افزایش دهیم، شکل پذیری آن کاهش می یابد و برعکس. علاوه بر شکل پذیری سختی جانبی سازه نیز اهیمت زیادی دارد. با افزایش مقاومت معمولا سختی سازه افزایش یافته و در نتیجه ضربه ناشی از زلزله بر آن افزایش می یابد. از طرفی اگر سختی سازه از یک حدی کمتر باشد، مشکل دریفت خواهید داشت. این مباحث بسیار گسترده و تا حدی پیچیده می باشد. در کتاب پروفسور مقدم مطالب مفیدی در این زمینه وجود دارد.
---------
92/4/25- ناصر: با سلام::با توجه به اینکه سؤالات آزمون نظام مهندسی (محاسبات)، در درس فولاد به سمت طراحی به روش LRFD میل کرده است؛ مطالعه چه کتابی را برای آزمون مناسب میدانید؟ (با توجه به اینکه بیشتر کتابهای موجود به روشASD می باشند.)::
---------
پاسخ: با سلام، بلی متاسفانه مرجع فارسی مناسبی در این زمینه نداریم.کتاب فولاد سالمون که در همین سایت برای دانلود موجود است، به روش LRFD می باشد ولی به زبان لاتین بوده و ممکن است سنگین باشد. شما بهتر است به مطالعه متن آیین نامه بپردازید. می توانید در کلاسهای آمادگی آزمون نیز شرکت نمایید.
---------
92/4/23- سینا: سلام جناب دکتر. من مشغول طراحی یک سوله هستم. طبق آیین نامه بار باد وارد به سقف آن کششی و در جهت بالا میباشد. میخواستم بدونم در ترکیب بارهای باد، ترکیبات شامل علامت منفی باد را هم بذارم؟ آیا قرار دادن علامت منفی به معنای بی معنا بودن کششی بودن سقف و اعمال فشار اضافه بر تیرهای rafter نمیباشد؟
---------
پاسخ: با سلام، در سوله ها با توجه به اینکه بارها به صورت دستی به صورت رفت و برگشت توسط کاربر بر سازه اعمال می شود، در ترکیب بارها باید ضریب بار باد تنها به صورت مثبت وارد شود (بر خلاف زلزله که ضریب بار آن هم به صورت مثبت و هم به صورت منفی منظور می شود).
---------
92/4/21- حمید: سلام حدمت شما استاد عزیز::در مورد نامنظمی بند 1-8-1-1-ث و Aj ارائه شده در بند2-3-10-3 ایین نامه 2800 ::میخواستم بدونم آیا این دلتاها ، دلتای نسبی هستن با مطلق؟چون آیین نامه دراین مورد مبهمه::یعنی اینکه میشه از خروجی ایتبس استفاده کرد؟::بسیار ممنون
---------
پاسخ: با سلام، در بند های فوق نوع تغییر مکان مشخص شده است. در بررسی نامنظمی (بند 1-8-1-1) دلتاها نسبی هستند ولی در محاسبه ضریب Aj دلتاها مطلق هستند.
---------
92/4/21- امیر: با سلام.میخواستم بدون وجود سخت کننده در تیر ورق باعث چی میشه و چه کاربردی داره؟
---------
پاسخ: با سلام، در تیرهایی که جان آنها نازک است (نسبت ارتفاع مقطع به ضخامت جان مهم است)، در اثر برش وارده شده جان مقطع کمانش می کند (صفحه 103 جزوه فولاد ویژه ارشد بنده را ببینید). علت عمده استفاده از سخت کننده عرضی جلوگیری از این نوع کمانش در جانهای نازک می باشد. علل دیگری نیز داریم مثلا زیر بار متمرکز از سخت کننده استفاده می شود.
---------
92/4/19- کامیار: با سلام ایا میتوان با افزایش تعدا د میلگردها ویا بالا بردن فی انهاوهمچنین کم کردن فاصله خاموتها به نصف سطح مقطع تیر یا ستون بتنی را کاهش داد با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، معمولا این کار امکان پذیر نیست. چون آیین نامه یک سری محدودیت هایی را قائل شده است که از حدی به بالا نمی توان میلگرد (چه طولی و چه عرضی) قرار داد. علت این محدودیت ها: اگر تراکم آرماتور بالا رود بتن به راحتی از بین آنها رد نشده و اجرای سازه با مشکل مواجه می شود. علاوه بر این شکل پذیری سازه در برخی موارد زیر سوال می رود. دلایل دیگری هم مانند بحث حریق نیز دخیل هستند.
---------
92/4/19- علي عبدالمالكي: سلام آقاي دكتر::سوال اول اينكه چرا در سازه هاي بتني آرماتورهاي طولي تيرهاي طبقه اول كمتر از طبقه دوم در مي آد اما در مورد ستون ها اينگونه نيست؟::و يه سوال ديگه اينكه وقتي سازه فولادي را در ايتبس مدل كردم نيروي محوري بادبند طبقه اول حدود 3 تن از نيروي محوري بادبند طبقه دوم كمتر شده است اما طبقات بالاتر روند عادي كاهشي در نيروي محوري بادبند دارند. به نظرتان مشكل از كجاست؟
---------
پاسخ: با سلام، البته همیشه اینگونه نیست. بستگی به هندسه سازه دارد. یکی از دلایل این است که در طبقه پایین یکی از دو انتهای ستون اتصال گیردار به پی داشته و دوران آن صفر است. این باعث می شود که سختی ستون طبقه پایین در مقایسه با سختی ستونهای طبقه های بالاتر (که در هر دو انتهایشان مقداری دوران دارند) بیشتر شده و در نتیجه در طبقه پایین ستون نسبت به تیر سختی بیشتری داشته و نیروی بیشتری را جذب کند. در مورد بادبند نیز احتمالا پای ستونها را گیردار کرده اید و ستونهای طبقه پایین به کمک بادبندهای طبقه پایین آمده اند.
---------
92/4/18- کمیل قاسمی: سلام آقاي دكتر::ميخواستم بدونم براي طراحي دستي بادبند، نيروي طراحي را از كدوم قسمت etabs بايد بگيرم؟::من وقتي از design output گزينه P-M Colors / Brace Axial Force را مي زنم براي بادبند طبقه اول يه نيرويي در حدود 70 تن ميده ولي وقتي نيروهاي حاصل از تركيب بارها رو نگاه مي كنم حداكثر نيروي محوري حدود 20 تن به اون وارد مي شه؟!!::براي طراحي دستي بادبند از كدومشون بايد استفاده كنم؟
---------
پاسخ: با سلام، صفحه 93 جزوه ایتبس بنده را ببینید (در همین سایت در قسمت جزوات نرم افزاری). برای طراحی اتصال بادبند طبق بند 10-3-9-3-3 باید از نیروی ظرفیتی استفاده نمایید که معمولا بیشتر از نیروی حاصل از ترکیب بار می باشد (همان 70 تن) ولی برای طراحی خود بادبند باید از نیروی حاصل از ترکیب بار استفاده نمایید (همان 20 تن).
---------
92/4/17- محمدی: با سلام خدمت شما::استاد در طبقه-1و-2 دیوار حایل دارم ودر کل سازه 7طبقه است(وسازه مورد نظر بتنی است)2سئوال از حضورتون داشتم::1)بعد از اختصاص دیوار حائل باید مش بندی انجام بدم واینکه وقتی می خواهم دیافراگم صلب به طبقه اختصاص بدم باید به دیوار حائل وصل شه(آخه موقعی که مش بندی می کنم نقاط مش بندی رو هم به مرکز جرم وصل می کنه)::2)استاد چون دیوار حائل دارم ترکیب باری اضافه میشه ؟
---------
پاسخ: با سلام، برای دیافراگم کردن تنها باید گره های تراز طبقه انتخاب شود. در صورتی که آیین نامه طراحی دیوار برشی با آیین نامه طراحی سازه بتنی یکی باشد، می توانید از ترکیب بارهای تعریف شده برای قاب بتنی، برای طراحی دیوار برشی نیز استفاده نمایید.
---------
92/4/16- رحیم: با سلام:: در اتصال ستون به ستون زمانی که از پروفیل IPB استفاده میشود برای::اتصال میتوان جان و بال ستون ها را به هم جوش داد یا اینکه به وسیله ورق::باید اتصال داشته باشند؟ اگر ستون به صورت باکس بود چطور؟::
---------
پاسخ: با سلام، اگر منظورتان وصله ستونها می باشد، هم می تواند به صورت جوش نفوذی (بدون استفاده از ورق وصله) باشد و هم اینکه از ورق وصله استفاده کرد (هم در ستون باکس و هم ستون H شکل)
---------
92/4/14- علی: سلام::چنانچه بخواهیم یک سازه فلزی (منظم یا نامنظم) با سیستم مهاربندی که با روشASDطراحی شده را مجددا با روش LRFD طراحی کنیم به صورت کلی (دید فنی جنابعالی) شاهد چه تغییراتی در سایز مقاطع تیرها ،ستونها،مهاربندها و اتصالات خواهیم بود؟::در قابهای خمشی چطور؟::با کمال تشکر وسپاس
---------
پاسخ: با سلام، در صورتی که از ترکیب بارهای آیین نامه ایران استفاده نمایید (مطابق جزوه ایتبس بنده که در همین سایت موجود است)، تغییر چندانی نخواهید داشت. در تیرها ممکن است قدری (در حد چند درصد) نسبت تنشها کاهش یابد و در بادبند ها ممکن است چند درصدی افزایش یابد. به طور خلاصه تفاوت چندانی نمی کند. ولی حسن آن این است که تمامی ضوابط لرزه ای توسط نرم افزار کنترل می شود و نیازی به کنترل دستی آنها نیست.
---------
92/4/14- یوسفی: با سلام خدمت جناب دکتر ارجمند::من یک قاب دو بعدی 25 طبقه با سیستم دوگانه (قاب خمشی + بادبند ضربدری) با sap طراحی کرده ام و برای خیلی از تیرها تیرآهن نمره 50 (IPE50) جوابگو است. آیا به نظر شما این جواب معقول است یا غیرعادی است؟ به جای IPE به نظر شما از چه مقاطعی برای تیرها استفاده کنم تا سایز آنها خیلی بالا نرود؟::با تشکر ویژه::
---------
پاسخ: باسلام، بله معقول است. برای سازه های بلند بهتر است به جای استفاده از مقاطع آماده، از تیرورق استفاده نمایید.
---------
92/4/10 فرخ بدلخانی: سلام استاد. ما نمیدونیم با چه زبونی از زحمات شما تشکر کنیم. شما خیلی به گردن ماها حق دارید. ببخشید آیا در ایتبز باید برای هرکدوم از طبقات دیافراگم جداگانه با اسم متفاوت اختصاص داد یا به همه ی طبقات یک دیافراگم با یه اسم؟ دوستانم نیز به شما سلام میرسانند و تشکر میکنند.
---------
پاسخ: با سلام، می توانید برای تمامی طبقات از یک نام استفاده نمایید. ایتبس خود تشخیص می دهد که طبقات را جداگانه دیافراگم کند. اگر در طبقه ای دو سقف متفاوت داشته باشید (مثلا دو برج دو قلو که در طبقات پایین به هم متصل بوده و در طبقات بالا از هم جدا می شوند) در این صورت باید در آن طبقه خاص از دو نام مختلف برای دیافراگم کردن آن دو قسمت استفاده شود.
---------
92/4/10- هما رفیعی: با سلام و خسته نباشید. استاد من میخوام در یک ساختمان فولادی کف صلب در ایتبز ایجاد کنم. یکی از بادبندها در کل طبقات به هیچ کفی متصل نیست(گوشه ساختمان و در محل راهپله). بهمین دلیل وقتی من کفها رو انتخاب میکنم تا کف صلب بسازم این بادبند به دیافراگم وصل نمیشه. دوستم میگه با انتخاب Pointها دیافراگم بساز. منم میگم دیافراگم از طریق کفها باید ایجاد بشه. لطفا ما رو راهنمایی کنید%. با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، باید توجه داشته باشید که اصولا استفاده از بادبند در چنین دهانه هایی که اتصال به دیافراگم ندارند، نادرست می باشد. در صورتی که ناچار به استفاده از بادبند در دهانه ای شوید که به کف طبقه متصل نمی باشد، باید به نحوه ای با دتایل خاصی اتصال بادبند به کف طبقات برقرار شود که در این صورت می توانید برای دیافراگم کردن طبقه از گرهها استفاده نمایید.
---------
92/4/9- ساناز: با سلام.اگر در کارگاه در اجرای یک ستون،از یک طبقه به بعد به علت نبود میلگرد از سایز بزرگتری بخواهند استفاده کنند،مثلا به جای12d25،از 10d28 استفاده کرد؟با توجه به عدم تقارن و احتمالا سخت تر شدن ستون بالاتر،آیا ایرادی نیست؟با تشکر فراوان::
---------
پاسخ: با سلام، میلگردها تاثیری بر سختی ستون ندارند و مشکلی نیست. تنها باید توجه شود که طول مهار میلگرد 28 بیشتر از 25 می باشد و بنابراین طول وصله میلگردها باید افزایش یابد.
---------
92/4/9- ساناز: با سلام.اگر در کارگاه به جای میلگرد AIII از AII در تیر بخواهند استفاده کنند،آیا بدون آنالیز میتوان تصمیم گرفت؟با تشکر
---------
پاسخ: با سلام، امکان پذیر است ولی باید تعداد میلگردها افزایش یابد (1.33 برابر شود). از طرافی با توجه به افزایش تعداد میلگردها بحث فواصل و تراکم آرماتورها نیز مجددا باید چک شود.
---------
92/4/9- مریم واحدی: با سلام و سپاس حضور استاد ارجمند . آقای دکتر من دو ساختمان را با مشخصات یکسان در sap و etabs مدل نموده ام ( بارگداری و مقاطع یکسان ) ولی زمان تناوب دو مدل در دو نرم افزار متفاوت بدست می آید که در ساختمان کوتاهتر ( 5 طبقه )اختلاف خیلی کم ولی در دو ساختمان 8 طبقه اختلاف در حد 0.21 ثانیه می باشد ( ایبس 1.67 و سپ 1.88 ). علت این تفاوت در چه می تواند باشد ؟
---------
پاسخ: با سلام، در نرم افزار SAP تمامی اعضا را انتخاب کرده و از منوی
Assign - Frame - End(Length)Offsets
گزینه Automatic from Connectivity را انتخاب کرده و مقدار Rigid-zone factor را برابر 0.5 وارد کنید. همین کار را در ایتبس نیز انجام دهید.
---------
92/4/9- علی: با سلام ... اعمال بارهای حرارتی در کدام یک از سازه ها ضروری می باشد و ضابطه مربوط در کدامیک از بند های آیین نامه گفته شده ؟
---------
پاسخ: با سلام، در سازه هایی که طول آنها از یک حدی بزرگتر باشد باید آنالیز حرارتی انجام داد و یا به جای آنالیز حرارتی می توان درز انبساط قرار داد. در رابطه با سازه های بتنی به بند 9-9-7-2 مراجعه نمایید.
---------
92/4/8- سید رضا سیدی: با سلام واحترام خدمت شما وتشکر از جنابعالی بخاطر خدمات علمی با ارزشتون...خواستم بدونم که در برنامه ETABS چگونه میتوان در دو انتهای عضو اتصال نیمه صلب معرفی کرد . استاد گرامی خواهشمندم در صورت امکان مقداری جزیی تر پاسخ دهید..با تشکر..دانشجوی سال آخر سازه...
---------
پاسخ: با سلام، می توانید به همان طریقی که مفصل خمشی تعریف می کنید، عضو را انتخاب کرده و از طریق منوی
Assign- Frame/Line - Frame Releases/Partial Fixity
پس از فعال کردن M33، در قسمت Start و End به جای عدد صفر، سختی دورانی اتصال نیمه صلب را وارد نمایید.
---------
92/4/7/- دهاقین: ::با عرض سلام.در SAP14 ،قابلیت انتقال عکس العملهای تکیه گاهی به SAFE12، ایجاد گردیده است با این تفاوت نسبت به ETABS که، علاوه بر نیروی عمودی و لنگرها،نیروهای افقی را نیز انتقال می دهد و گره ها را بصورت RESTRAINT در SAFE نمایش می دهد.::1-آیا باید در پیRESTRAINTحذف شود؟2-آیا عکس العملهای افقی(با توجه به ایجاد حرکت افقی پی) حذف شود یا به طریقی اثر سختی افقی فنر معادل خاک لحاظ شود ؟::باسپاس
---------
پاسخ: با سلام، 1: بله پس از import کردن فایل تکیه گاهها را باید حذف نمایید.2: در طراحی پی ها از طریق منوی
Run/Advanced modeling options
گزینه
2D Plate-...
را فعال نمایید تا حرکت افقی نادیده گرفته شود.
---------
92/4/6- امیر کلانتری: با سلام خدمت استاد محترم:در خصوص کنترل ماکزیمم جابجایی طبقات در ایتبس بتنی پس از اصلاح سختی ستونها به 1 و تیرها به 0.5 زمان تناوب سازه در تمامی EX,EY,EXP,EXN,EYP,EYN باید تغییر یابد یا فقط EX,EY باید اصلاح گردد و سپس کنترل جابجایی صورت گیرد؟و اینکه آیا باید زمان تناوب سازه قبل از اصلاح سختیها با اعمال1.25 برابر دوره تناوب تجربی در UBC 94 باشد؟
---------
پاسخ: با سلام، برای کنترل دریفت در فاب خمشی بتنی:
1- یک فایل ایجاد کرده و سختی تیرها و ستونها را 1.5 برابر کنید
2- دوره تناوب سازه را در فایل جدید بخوانید
3- بدون توجه به محدودیت 1.25 برابر دوره تناوب تجربی، نیروهای زلزله (EX, EY, EXP,EXN, EYP, EYN) مجددا با دوره تناوب جدید محاسبه نمایید.
3- مجددا سختی تیرها و ستونها را کاهش داده (0.7 و 0.35) و نیروی های زلزله محاسبه شده در گام قبلی را به سازه وارد کرده و جابجایی را کنترل نمایید.
---------
92/4/6- حمید: با سلام و خسته نباشید ::من میخواستم بدونم با توجه به اینکه در ASCE7-10 و احتمالا ورژن های قبلی آن اثر ترکیب بارهای زلزله ویژه آورده شده است آیا این ترکیب بارها شامل ACI318-11 که هر دو بخشی از IBC2012 میباشند نیز میشود یا خیر به عبارتی آیا وقتی از مثلا ACI318-11 و یا ACI318-08 استفاده میشود آیا میبایست Special Seismic Load Effect را در Etabs فعال نمود یا خیر. سپاسگزارم
---------
پاسخ: با سلام، این گزینه جهت اصلاح ترکیبات بار لرزه ای می باشد و تاثیر دیگری ندارد. با توجه به اینکه ترکیبات بار را باید به صورت دستی تعریف نمایید (به جهت اینکه ضریب نیروی زلزله 1.4 می باشد)، فعال کردن این گزینه در سازه های بتنی ضرورتی ندارد. غیر فعال کردن این گزینه تاثیری بر کنترل ضوابط لرزه ای توسط نرم افزار ایتبس ندارد و جای نگرانی نیست.
---------
92/4/3- مهدی: درود::آیا برای تر