1392/2/11 ، 02:21 صبح
» سرویس: علمي و فناوري - علمي
کد خبر: 92021006714
سهشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۴
4-83.JPG
بررسیهای انجام شده بر روی زمینلرزههایی که طی میلیونها سال گذشته شیلی را لرزاندهاند، نشان داده که زمینلرزهها میتوانند به طور دائم در زمین شکاف ایجاد کنند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، اگرچه زمینلرزهها میتوانند ویرانی زیادی را در سطح زمین ایجاد کنند اما بیش از یک قرن پژوهش نشان داده که زمین در حقیقت پس از این زلزلهها تا حد زیادی به جای اولیه خود بازگشته که در پی آن تکههای پوسته جهان به شکل کشسانی طی چند ماه یا دهه به جایگاه ابتدایی خود برمیگردند.
چنین بازگشتی برای اولین بار پس از بررسی زمینلرزه مخرب 19.6 سانفرانسیسکو دیده شد که منجر به تخریب بیش از 80 درصد شهر شد. این ارتجاع امروزه با سیستمهای جیپیاس ماهوارهیی که حرکات زمین را بررسی میکنند به خوبی ثبت شده است.
با این حال محققان دانشگاه کورنل اکنون دریافتهاند که زلزلههای بزرگ با بزرگای هفت ریشتر یا بالاتر باعث ایجاد یک شکاف دائمی در شمال شیلی شده است.
سابقههای تعداد زیاد زلزلههای به دست آمده از سنگهای شمال شیلی به محققان اجازه داد تا حد میانی رفتار آنها را در یک دوره طولانیتر زمان بررسی کنند که انتخاب الگوها را سادهتر میکرد. آنها دریافتند که یک میزان کوچک اما چشمگیر یک تا 10 درصد از تغییر شکل زمین ایجاد شده با 2000 تا 9000 زلزله اصلی در 800 هزار تا یک میلیون سال گذشته دائمی بوده و شکافهای میلیمتری تا چند متری را در پوسته بیابان آتاکاما ایجاد کرده است. پوسته زمین احتمالا از انعطافپذیری کمتری نسبت به آنچه تابه حال تصور میشد برخوردار است.
این پژوهش جزئیات مدلهایی را که متخصصان ژئو فیزیک برای بررسی دوره زمینلرزه استفاده میکنند،، زیر سوال برده است. مدلهای آنها به طور کلی بر این فرض است که تمام تغییر شکلهای بالای صفحات که با دوره زمینلرزه مرتبط بوده، منعطف و بازیافتنی هستند. اگر برخی از این تغییر شکلها دائمی باشند، پس باید این مدلها را مجددا بازنگری کرده و از رفتارهای ماده پیچیدهتر استفاده شود.
این پژوهش در مجله Nature Geoscience منتشر شده است.
انتهای پیام
کد خبرنگار: 71401