![[تصویر: ulk7lzn2c7h544jpdj9l.jpg]](http://www.mycivil.ir/up/images/ulk7lzn2c7h544jpdj9l.jpg)
نیم نگاهی به آمار ماهواره ها از ابتدا تا کنون
بر اساس اطلاعات موجود، از سال 1975 تاکنون بیش از چهار هزار و 949 ماهواره ثبت شده در فضا وجود دارد که متعلق به 42 کشور دنیاست. از میان کشورهای دارای ماهواره تنها 18 کشور توسعهیافته هستند و در میان کشورهای آسیایی نیز تنها 9 کشور دارای این تکنولوژی هستند که شش کشور آسیایی دارای ماهواره، در همسایگی ایران قرار دارند. ترکیه، روسیه، امارات متحده عربی، پاکستان و عربستان کشورهای همسایه ایران هستند که از تکنولوژی ماهوارهای بهرهمند هستند. به اعتقاد برخی از کارشناسان سرمایهگذاری جهانی، بهویژه قدرتهای بزرگ در امور فضا، عملیاتی بودن بیش از 260 ماهواره تجاری مخابراتی در مدار ثابت همزمان درخواست ثبت هزاران نقطه مداری در باندهای مختلف فرکانس از طرف کشورهای جهان، تاسیس و بهرهبرداری از ایستگاه بینالمللی فضایی و پخش صدها کانال تلویزیونی همزمان در سراسر جهان، جمعآوری اطلاعات محیطی و منابع طبیعی همگی حکایت از درجه اهمیت فوقالعاده این صنعت استراتژیک دارد.
گروه بندی ماهوارهها
شاید پس از پرتاب نخستین ماهواره تخصصی جهان در سال 1962 بود که بحث دستهبندی ماهوارهها آغاز شد. کارشناسان نیز در حال حاضر ماهوارهها را با توجه به معیارهای مختلفی از قبیل "ارتفاع آنها از کره زمین" و "کاربرهای آنها" تقسیم میکنند. بر این اساس، ماهوارههای "کمارتفاع"، "ارتفاع متوسط"، "مدار همگردش" و "مدار همگردش- بدون حرکت" از انواع ماهوارهها با توجه به ارتفاع آنها از کره زمین محسوب میشوند. در عین حال کارشناسان ماهوارهها را بر اساس کاربرد به 10 گروه تقسیم میکنند:
ماهواره های نجومی
ماهواره نجومی که جهت کشف کهکشانها، سیارات و دیگر کرات آسمانی به فضا پرتاب میشود.
ماهوارههای ارتباطاتی
ماهوارههای ارتباطاتی که عمدتا برای ارتباطات مخابراتی و رادیویی مورد استفاده قرار میگیرد و گفته میشود که این ماهوارهها معمولا در مدار GEO قرار میگیرند.
ماهوارههای تلویزیونی، رادیویی و اینترنتی در این دستهبندی قرار میگیرند.
ماهوارههای اکتشافی زمینی
ماهوارههای اکتشافی زمینی که جهت اکتشافات غیرنظامی از زمین نظیر تهیه نقشه، بررسیهای محیطی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
ماهوارههای مکانیاب
ماهوارههای مکانیاب که برای مشخص کردن مکان اشیا یا وسایل مانند مکانییابی کشتیها، استفاده میشود.
ماهوارههای جاسوسی
ماهوارههای شناسایی و اکتشافی که نام دیگرشان ماهوارههای جاسوسی است. این نوع از ماهوارهها عملکردی مشابه ماهوارههای اکتشافی زمینی دارند با این تفاوت که کاربرد نظامی نیز دارند.
ماهوارههای خورشیدی
که بهمنظور قرار گرفتن در مدارهای با ارتفاع بسیار بالا از سطح زمین ساخته میشوند.
ایستگاههای فضایی
ایستگاههای فضایی در واقع این ایستگاهها نیز نوعی ماهواره محسوب میشوند که جهت استقرار فضانوردان در فضا ساخته میشود.
ماهوارههای آبوهوایی نیز همانطور که از نامشان پیداست مختص آبوهوا هستند.
ماهوارههای کوچک
ماهوارههای کوچک که در وزن و حجمهای خیلی کوچک درست میشوند و وزن آنها بین 10 تا 500 کیلوگرم است که نخستین ماهواره ایرانی که در فضا قرار دارد (سینا1) جزء این گروهاز ماهوارهها محسوب میشود.
ماهواره "کاو"
ماهواره "کاو" نام دیگر این ماهواره "کپسول زمان" است. کار آن ضبط پیغامهای اهل کره زمین در زمان حال برای اهالی کره زمین در 50 هزار سال دیگر است که قرار بوده در سال جاری میلادی با پشتیبانی و نظارت یونسکو و سازمان فضایی اروپا به فضا پرتاب شود.
»» KEO ماهواره ای که پیام شما را برای 50 هزار سال دیگر برای آیندگان در فضا نگه می دارد
[URL=][/URL] برای دسترسی به فایل باید عضو سایت شوید (کلیک کنید)